Hem Världen Otänkbart att Ryssland inte slår till mot Sverige på något sätt

Otänkbart att Ryssland inte slår till mot Sverige på något sätt

förbi admin
0 kommentar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med tanke på alla hot som uttalats från Kreml vore det närmast otänkbart att Ryssland inte på något sätt straffar Sverige när vi går med i Nato.

Mer oklart är på vilket sätt Vladimir Putin tänker slå till.

På bordet ligger allt från cyberattacker till militära insatser.

Hela det nya kaotiska säkerhetsläget i Europa har sin grund i att president Putin plötsligt för några månader sedan bestämde sig för att Natos utvidgning sedan Sovjetunionens kollaps 1991 utvecklats till ett existentiellt hot mot Ryssland.

Hans första steg för att stoppa utvecklingen och etablera en ny säkerhetsordning var att invadera Ukraina den 24 februari.

Ett uttalat ryskt krav är att Sverige och Finland inte får gå med i Nato.

Finland har nu officiellt meddelat att man lämnar in en Nato-ansökan. Inom dagar kommer Sverige att ge samma besked.

Ryssland har tidigare hotat Sverige och Finland med “militärtekniska åtgärder” om de blir Nato-medlemmar. Så sent som i måndags förklarade Putin i sitt tal på segerdagen att en utökad Nato-närvaro nära Rysslands gränser utgör ett “oacceptabelt hot”.

Ska inte omvärlden uppfatta Putin som en man som sprider tomma hot omkring sig måste han på något sätt agera mot Sverige och Finland.

Däremot är tidpunkten och nivån på den ryska reaktionen ännu höljd i dunkel. Reaktioner kan komma omedelbart eller längre fram. Det kan också hända att vi får se en rad olika straffåtgärder spridda över tid.

Putin har en hel katalog av åtgärder att välja mellan. Här är sex av dem.

1. Cyberattacker

Många betraktar detta som det mest troliga svaret. Ryssarna har tidigare visat att de har kapacitet att hacka viktiga samhällsfunktioner. Det är ingen slump att Finansinspektionens chef Erik Tedén bara häromdagen krävde att säkerheten kring bank-id måste skärpas och att staten kanske måste ta över den här typen av livsviktiga funktioner.

Bank-id och betalningssystemet Swish är exempel på tjänster som ryssarna kan tänkas ge sig på. De vill slå till på ett sätt som skapar kaos och rädsla i Sverige.

Attackerna kan också rikta sig mot stora svenska företag eller myndigheter.

Kollapsen för Coop:s betalningssystem i somras och hur alla IT-system i Kalix kommun slogs ut i december visar hur sårbara vi är.

Fyra ryska stridsflygplan kränkte i dag svenskt luftrum 2 mars.

2. Kränkningar av svenskt luftrum

Kränkningarna har blivit nästan rutin de senaste åren när Ryssland uppträtt alltmer aggressivt i närområdet. Det är ett allvarligt brott mot internationella regler men kommer knappast att skaka Sverige i dess grundvalar. Stridsflyg som kränker svenskt luftrum är en åtgärd ryssarna kan ta till snabbt men som troligen följs av andra aktioner.

3. Desinformationskampanjer

Ryssland kan försöka sprida rykten och desinformation i sociala medier för att minska svenska folkets tilltro till myndigheter och styrande politiker eller påverka höstens riksdagsval. Hur effektivt det kan vara visades under den amerikanska valrörelsen 2016 när ryska trollfabriker trummade upp stöd för Donald Trump.

Desinformation och cyberattacker har fördelen att det tar tid att bevisa vem som ligger bakom och att riskerna för förövaren är små.

4. Förgiftningar eller lönnmord

Även här har Ryssland en lång tradition och bevisad förmåga. 2006 förgiftades den förre FSB-agenten Alexander Litvinenko med radioaktivt te i London. 2018 försökte två individer från den ryska säkerhetstjänsten mörda den före detta KGB-agenten Sergeij Skripal i brittiska Salisbury med kemiska stridsmedel.

Exakt vilka som skulle kunna vara måltavla i Sverige beror på hur långt ryssarna vill gå. Det kan handla om allt från viktiga och kända personer till ryssar som sökt skydd i Sverige från Putins förtryck.

Det är troligt att Vladimir Putin kommer agera kommer straffa Sverige när vi går med i Nato, tror Wolfgang Hansson.

5. Militära åtgärder

Ryssland kan placera avancerade vapensystem närmare Sverige och Finland, exempelvis kärnvapen. Enligt vissa uppgifter finns det redan kärnvapenbestyckade robotar i den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön.

Man kan dra samman stora truppstyrkor nära Finlands gräns eller intensifiera övningar i Östersjö-området.

6. Militära attacker

Innan Sverige och Finland formellt är medlemmar av Nato omfattas länderna inte av Natos kollektiva försvarsgaranti. Därför är tiden från nu fram tills Sverige och Finland är medlemmar fullt ut den farligaste.

Om det är någon gång Ryssland kan tänkas genomföra militära attacker mot Sverige eller Finland är det nu.

I teorin kan det handla om allt från att invadera Gotland, skicka stridsvagnar över den 135 mil långa finska gränsen eller attackera svenska städer eller militära mål med kryssningsmissiler med lång räckvidd.

Från den ryska exklaven Kaliningrad är det bara 30 mil till Gotland. I Kaliningrad har Ryssland redan stationerat robotar av typen Iskander som har en räckvidd på minst 50 mil. De kan med andra ord nå södra Sverige.

Ska avskräcka Ryssland

Hur sannolikt är en invasion eller ett militärt angrepp?

De flesta militära experter bedömer risken som låg. Ett ryskt militärt angrepp skulle knappast få Sverige att ändra sig och dra tillbaka sin Nato-ansökan.

Även om Sverige ännu inte är medlem av Nato så skrev Storbritannien i veckan under ett avtal om att de är beredda att skicka militärt hjälp till Sverige vid ett angrepp. Tyskland och USA har gett muntliga säkerhetsförsäkringar vars syfte är att avskräcka Ryssland från att attackera Sverige och Finland militärt eller på annat sätt.

Putin tvingas göra en kalkyl om hur stor risken är att Nato hjälper Sverige och Finland trots att de ännu inte är fullvärdiga medlemmar.

Den ryska armén har händerna fulla med sin invasion av Ukraina. Därför bedömer de flesta att landet inte har resurser till en invasion av vare sig Sverige eller Finland.

En annan sak som talar emot ett väldigt kraftfullt ryskt svar är att Putin måste ha räknat med att Nato-ansökningar från de båda nordiska länderna kunde bli en konsekvens av hans invasion av Ukraina.

Sverige och Finland har sedan Rysslands illegala annektering av Krim 2014 och det krig Moskva startade i östra Ukraina samtidigt, närmat sig Nato med stormsteg. Båda har mer eller mindre ingått i Nato utan att vara fullvärdiga medlemmar. Varje nytt ryskt militärt hot har knuffat dem ännu närmare ett medlemskap.

En rysk krigshandling mot Sverige vore en våldsam upptrappning och ett extremt svar på en svensk Nato-ansökan.

Ett sådant svar är osannolikt men med en mer eller mindre desperat Putin vid rodret i Kreml som upprepade gånger hotat väst med kärnvapen är det i dagens läge svårt att utesluta någonting.

Du kanske också gillar