Hem Världen Övervakningsfilm: Civila förs bort av ryska styrkor i Butja

Övervakningsfilm: Civila förs bort av ryska styrkor i Butja

förbi admin
0 kommentar

De ryska soldaterna leder de nio männen till sitt högkvarter i Butja, på Jablunskagatan 144, enligt Nyhetsbyrån AP som gjort en dokumentär om massakern i Kievförorten tillsammans med den amerikanska tv-kanalen PBS.

Männen förs enligt AP till en avrättningsplats vid kortsidan av flervåningshuset. En av männen träffades i sidan av skottet och överlevde avrättningsförsöket.

– Jag rörde mig inte och andades inte för att inte visa röken som skulle komma ur min mun, så de kunde inte se att jag fortfarande levde, säger mannen till AP.

På ljudupptagningar hörs hur de ryska soldaterna använder det ryska ordet ”zatjistka”, som på svenska betyder ungefär rengöra eller städa, för att beskriva vad de gjorde den 4 mars då bilden är tagen.

De ryska soldaterna letade upp människor som listats av underrättelsetjänsterna, de gick från dörr till dörr för att hitta och döda de som ryska styrkor uppfattade som potentiella hot bland Butjaborna.

En av männen, som går näst sist i ledet på bilden, är enligt AP en 20-åring som filmade de ryska militärfordonen när de rullade in i hans hemstad. Den 4 mars hämtades han i sitt hem.

20-åringen var barnbarn till en kvinna som AP talat med.

– Jag bad dem att inte ta röra honom, men de sa ”Kom med oss och tog honom med sig”. Jag grep tag i dem, bad dem, jag gick ned på knä, säger kvinnan och fortsätter:

– Han hoppade ut ur fönstret, stackars barn, för att skydda mig. Han lämnade mig vid så gott mod och sa ”oroa dig inte, jag kommer tillbaka”.Foto: AP

Det är ukrainska myndigheter som offentliggjort stillbilden från övervakningsvideon som visar de nio männen.

Som en del av sin granskning har journalister på AP och PBS-programmet ”Frontline” gått igenom hundratals timmar av övervakningsvideor från Butja och inspelade samtal med ukrainska soldater. I en av videosekvenserna ses en rysk soldat slå sönder övervakningskamerans lins med pipan på sitt vapen.

Ukrainska åklagarmyndigheten säger sig ha identifierat vilken enhet i den ryska militären som utförde våldet på Jablunskagatan. Den har nu riktat in sig på befälhavaren, generalmajor Sergej Tjubarykin och hans chef, generalöverste Aleksandr Tjajko.

Ukrainsk polis har hittat nästan 40 kroppar på Jablunskagatan, i utredningen efter att Butja befriats från rysk ockupation.

Ryska soldater på Jablunskagatan den 3 mars.Foto: AP

Övervakningsfilmerna är en del av de mest avgörande bevisen i åtalet om händelserna, säger åklagare Taras Semkiv som leder utredningen av händelserna på nummer 144. Det är ovanligt att se krigsförbrytelser utspela sig på video, tillägger hon.

Bilder på förödelse och kroppar spridda över gatorna i Butja chockade omvärlden efter att ryska styrkor lämnade kransorterna kring huvudstaden Kiev i början av april. Hundratals dödade civila hittades i staden, flera av dem bakbundna eller med förtäckta ögon. Även i Irpin, Borodjanka och andra orter i området fanns spår av fruktansvärda övergrepp.

Allt eftersom kriget har fortgått har det framgått att liknande våld har skett på andra orter, som Mariupol och Izium.

Ukrainas riksåklagare utreder tiotusentals fall av krigsbrott. I slutet av september slog en FN-kommission fast att krigsbrott begåtts i Ukraina, bland annat i huvudstadsregionen där Butja ligger.

Du kanske också gillar