Hem Världen Par stal vinflaskor värda 17 miljoner – greps i Kroatien

Par stal vinflaskor värda 17 miljoner – greps i Kroatien

förbi admin
0 kommentar

En 47-årig man och en 29-årig kvinna har arresterats i Kroatien misstänkta för att ha stulit 45 värdefulla vinflaskor till ett värde av nästan 17 miljoner kronor, vilket The Guardian rapporterar.

Mannen ska ha både rumänskt och holländskt medborgarskap och kvinnan ska vara från Mexiko, enligt den spanska tidningen Hoy.

Stölden inträffade förra året på Atrio hotell och restaurang i spanska Cáceres, som har belönats med två Michelin-stjärnor och har en av de största vinsamlingarna i landet med sina 50 000 flaskor.

Enligt den spanska polisen lämnade paret Spanien några dagar efter stölden och flyttade runt i Europa, vilket gjorde det svårt för polisen att hänga med i deras resor. Men efter nio månader kunde de spåras till gränsen mellan Montenegro och Kroatien och arresterades genom en polisinsats som omfattade både Interpol och Europol.

En noggrant planerad kupp

Enligt den spanska polisen var stöldplanen utstuderad in i minsta detalj.

Det hela började i oktober 2021 då ett par checkade in på hotellet Atrio. Kvinnan hade använt sig av en falsk schweizisk identitetshandling för att boka rummet och på kvällen åt de en lyxig middag i restaurangen innan de fick en rundtur i hotellets berömda vinkällare.

– Efteråt gick de till sitt rum, som mannen snabbt lämnade för att återvända till källaren, säger den spanska polisen i ett uttalande.

Medan kvinnans medbrottsling genomsökte källaren distraherade hon en anställd genom att beställa en efterrätt och en sallad till rummet, trots att köket hade stängt.

Under tiden plockade mannen på sig 45 exklusiva vinflaskor från källaren, bland annat ett franskt Châteu D’Yquem från 1806 som är värt över 3,5 miljoner kronor. Sex av flaskorna ska vara från 1800-talet.

– Han använde sig av en stulen huvudnyckel för att få tillgång till källaren och kom ut med tre stora ryggsäckar – en på ryggen och en i varje hand – som även var fyllda med hotellhanddukar för att skydda flaskorna, säger den spanska polisen.

Tidigt dagen därpå, redan vid halv sex på morgonen, lämnade paret hotellet.

Kan ha lejts av privat vinsamlare

José Polo, hotellets delägare och vinsamlare, var bestört över upptäckten av stölden av sina ”juveler”.

– Det är mer än bara vinflaskor, de har stulit våra drömmar, sa han till Decanter magazine i november förra året.

Enligt ABC News misstänkte José Polo att paret kan ha blivit ombedda av en privat vinsamlare att utföra stölden, eftersom de endast tog flaskor som inte går att ersätta men som inte heller går att sälja på den öppna marknaden.

– De var proffs, de visste exakt vad de gjorde, sa José Polo när han offentliggjorde rånet i ett öppet brev år 2021.

– Flaskorna är numrerade och kontrollerade. Flaskan Y’quem från 1806 är unik: alla vet att den är vår, sa han och tillade att branschkännare skulle märka om de släpptes ut till försäljning.

José Polo uttryckte både förvåning och glädje över att tjuvarna nu gripits.

– Jag trodde aldrig att de skulle åka fast, säger han enligt tidningen Pledge Times.

Flaskorna har inte lokaliserats

Den spanska polisen säger till tidningen Hoy att den 47-åriga mannen och den 29-åriga kvinnan kommer att föras till domstol i Cáceres inom de närmsta tio dagarna.

Men de stulna vinflaskorna har fortfarande inte hittats och polisen utreder om de kan ha sålts.

LÄS OCKSÅ: Utfärdar belöning för att få tillbaka stulet vin

LÄS OCKSÅ: Misstanken: Här flyr tjuvarna med vin för en kvarts miljon

LÄS OCKSÅ: Polisens varning: Internationell stöldliga stjäl lyxbilar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar