Hem Världen Påstådd hackarattack mot SD – detta visar MSB:s dokument

Påstådd hackarattack mot SD – detta visar MSB:s dokument

förbi admin
0 kommentar

Den som klickar sig in på Sverigedemokraternas webbplats ser, i skrivande stund en mycket uppseendeväckande rubrik: ”Sverigedemokraterna utsatt för hackerattack av främmande makt”. Partiet skriver att det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som slagit larm. Det är en häpnadsväckande uppgift.

Påverkansoperationer inför politiska val är en explosiv fråga, framför allt sedan presidentvalet i USA 2016. Då användes både dataintrång och fejkkonton i sociala medier för att påverka utgången, med spår som ledde till Ryssland.

Inte konstigt att nyheten fick enorm spridning när den släpptes i måndags. Men det dröjde inte länge innan förvirring uppstod: Myndigheten MSB, som enligt SD var källan till uppgifterna, tillbakavisade att något sådant hade sagts: ”Så jobbar MSB inte och det ingår inte i vårt uppdrag. Hot från främmande makt jobbar andra myndigheter med”, skrev Anna Wennström, pressansvarig på MSB, i ett mejl till DN.

Hur kan sådan förvirring uppstå, när frågan är så allvarlig? Vilket det främmande landet var framgick visserligen inte. Men bara misstanken om att ett land använder sin förmåga till dataintrång, något som ofta hanteras av underrättelsetjänster, för att påverka ett svenskt val är något exceptionellt.

Jag har tagit del av korrespondensen mellan MSB och Sverigedemokraterna. Den är delvis belagd med sekretess, men kastar ändå visst ljus över händelseförloppet. Allt börjar vid lunchtid den 17 augusti, då MSB via cybersäkerhetsavdelningen Cert-se kontaktar partiet och skrev: ”Vi behöver omgående få kontakt med er i ett it-säkerhetsärende.”

Sedan övergick de till telefon, och det är här versionerna om vad som har sagts går isär. SD hävdar, och står fast vid, att de fick höra att en främmande makt låg bakom en attack.

MSB nekar till det. Utan en inspelning kan man inte veta säkert vad som sades. Men av MSB:s anteckningar från samtalet får man en annan bild. Där framgår att SD varnades för att ha ett säkerhetshål i något it-system (exakt vilket är sekretessbelagt). Men inte att en attack verkligen har inträffat, i stället beskrivs det som en hypotetisk risk: ”Vi förklarade hur ett angrepp skulle kunnat ha gått till och att det kan ha skett för relativt lång tid sedan.”

Enligt anteckningarna så säger alltså MSB inte att SD har råkat ut för en cyberattack, snarare att de var i riskzonen för en.

Däremot nämns statsunderstödda aktörer, men lika hypotetiskt: ”Aktörer kan vara statsunderstödda, främst initialt, och senare kriminella”, har MSB:s tjänsteman antecknat och lägger till: ”Påpekade allvarlighetsgraden med anledning av det stundande valet.”

Hur det blev till en så benhård formulering om ”hackerattack av främmande makt” är alltså lite oklart. SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett mejl att mycket tyder på att ”det skett någon form av misskommunikation mellan MSB och partiet” men att partiets tjänstemän som hade kontakt med MSB har samma bild, att MSB pekade på en främmande makt.

SD uppger att man på egen hand, efter kontakt med MSB, gick igenom loggfiler och hittade försök till dataintrång. Försök som dock ska ha misslyckats.

Det rör sig om en säkerhetsbrist i ett kommunikationssystem som SD använder, en bugg som även USA:s it-säkerhetsmyndighet har rapporterat om. Partiföreträdare uppges också ha fått konton på sociala medier hackade, men SD vill inte säga vilka dessa är.

Trots det kan man fortfarande läsa på SD:s sajt att partiet har utsatts för en hackarattack av främmande makt, två dygn efter att MSB tillbakavisat uppgiften. Har det hänt? Det kan inte uteslutas, men det är långt ifrån bevisat.

Du kanske också gillar