Hem Världen Påven Franciskus på väg till Mongoliet

Påven Franciskus på väg till Mongoliet

förbi admin
0 kommentar

På torsdagskvällen inledde påven Franciskus sin apostoliska resan till Mongoliet.

Charlotta Smeds – Vatikanstaten

Det påvliga planet lyfte från Roms flygplats Fiumicino på torsdagseftermiddagen klockan 18:41 på väg till Ulaanbaatar, Mongoliet. Resan tar nio och en halv timme och påven beräknas landa i Mongoliets huvudstad klockan 10 lokal tid, vilket är 4 på morgonen i Europa.

Efter avresan hälsade påven Franciskus på de cirka 70 journalisterna som reser med honom på hans apostoliska resa till Mongoliet.

Påven sa att hans besök i den asiatiska nationen erbjuder en chans att omfamna tystnaden.

“Att åka till Mongoliet är att åka till ett [numerärt] litet folk i ett vidsträckt land”, sa han. “Mongoliet verkar inte ha något slut, och dess invånare är få, ett fåtal personer med en stor kultur. Jag tror att det kommer att göra oss gott att förstå denna tystnad, så enorm, så stor. Det kommer att hjälpa oss att förstå vad det betyder: inte intellektuellt utan med sinnet. Mongoliet ska förstås med sinnena. Låt mig säga att det kanske skulle göra oss gott att lyssna lite på Borodins musik, som kunde uttrycka vad denna bredd och storhet i Mongoliet betyder.”

Möte med hemlösa

Strax sin avresa träffade påven Franciskus 12 hemlösa som har fått en sovplats i påven Franciskus sovsal, känd som “Barmhärtighetens gåva”, och som ligger strax utanför Vatikanstatens murar.

Enligt Heliga stolens pressrum kommer de hemlösa från olika länder och det var några av dem 30 personer som på onsdagen hjälpte till att lasta en transport med humanitärt bistånd till Ukraina.

Omkring 300 000 portioner frystorkad buljong har nått Vatikanen från Sydkorea för att hjälpa de som lider av Rysslands krig i Ukraina.

Kardinal Konrad Krajewski, prefekt för Dikasteriet för välgörenhet berättade att han hade sagt till de 12 männen att de skulle arbeta igen på torsdag klockan 17.00.

“Istället för att lasta bistånd på lastbilar,” sa kardinalen, “åkte vi för att hälsa på påven Franciskus innan hans avresa till Mongoliet. Männen var mycket förvånade – jag ville inte berätta något i förväg utan överraska dem.”

Salus Populi Romani

Redan på onsdagseftermiddagen gjorde påven Franciskus sitt sedvanliga besök i till den påvliga basilikan Santa Maria Maggiore.

Han stannade en stund i bön inför den antika ikonen av Maria Salus Populi Romani och anförtrodde henne sin apostoliska resa till Mongoliet till den heliga jungfru Marias beskydd.

Resans program

Det fyra dagar långa besöket kommer att se påven vila från sin långa flygning hela fredagen, innan han börjar sina offentliga möten på lördag.

Han träffar först Mongoliets president och civila myndigheter, och håller sedan ett möte med biskoparna, prästerna, gudsvigda män och kvinnor och lekmän i katedralen vigd till Petrus och Paulus i Ulaanbaatar.

På söndagen håller påven Franciskus ett ekumeniskt och interreligiöst möte på morgonen och firar sedan mässan på eftermiddagen.

Hans enda offentliga evenemang på måndag är ett möte med kyrkans välgörenhetsarbetare. Påven beräknas landa i Rom runt 17:20 på måndagen.

Du kanske också gillar