Hem Världen Påven öppnar den heliga porten i L’Aquila

Påven öppnar den heliga porten i L’Aquila

förbi admin
0 kommentar

Efter att ha bett Angelusbönen framför basilikan Santa Maria i Collemaggio, i den centrala italienska staden L’Aquila, ledde påven Franciskus riten i öppnandet av basilikans heliga port som en del av den ”Celestinska förlåtelsen” som äger rum årligen den 28-29 augusti.

Charlotta Smeds – Vatikanstaten

Vid avslutningen av söndagens firande i L’Aquila, ledde påven Franciskus öppningsriten av den heliga porten till basilikan Santa Maria i Collemaggio, och inledde så den 728:e Perdonanza Celestiniana, en årlig fullständig avlat till de pilgrimer som besöker basilikan.

Den Celestinska förlåtelsen är ett historiskt evenemang som hålls årligen i L’Aquila mellan 28 och 29 augusti.

Firandet inrättades av påven Celestine V 1294 med emissionen av påvliga bulla “Inter sanctorum solemnia”, även känd som Bolla del Perdono (förlåtelsens bulla), i vilken han beviljar en fulständig avlat  till alla som, biktat sig och tagit emot kommunion, besöker basilikan Santa Maria di Collemaggio från Vespern den 28 augusti till de den 29 augusti.

Evenemanget är en föregångare till den katolska kyrkans universella jubelår som inrättades av påven Bonifatius VIII år 1300.

Som en del av riten knackade påven Franciskus på den heliga porten tre gånger med en stav gjord av olivträ, och dörrarna öppnades för att tillåta alla gå igenom porten.

Påven Franciskus bad sedan inför påven Celestine V:s grav. Efter det återvände påven till Rom efter en intensiv förmiddag:

Innan den heliga porten öppnades bad påven Franciskus följande bön:

”Helige Fader, våra fäders Gud, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, rik på barmhärtighet och stor i kärlek, som ger denna tid av bot och förlåtelse till kyrkan så att hon kan få glädjen av den Helige Andens inre förnyelse och alltid fortsätta framåt på din väg, samtidigt som hon förblir ett tecken på frälsning och återlösning mitt i världen, som ett svara på våra förhoppningar. Öppna för oss din barmhärtighets portar, så att portarna till din himmelska boning en dag står öppna för oss där Jesus, din Son, och den förste bland människosläktet har trätt in, så att vi alla tillsammans kan lovsjunga dig för alltid. Vi ber dig, ge alla de som passerar denna tröskel med förnyat engagemang och fast tro kan få frälsning som kommer från dig och leder oss till dig.”

Du kanske också gillar