Hem Världen Påven orolig över konflikten i Nicaragua – biskop gripen

Påven orolig över konflikten i Nicaragua – biskop gripen

förbi admin
0 kommentar

Tidigt på fredagsmorgonen tog sig polisen in i den katolska kyrkans högkvarter i stiftet Matagalpa i norra Nicaragua. Där greps biskopen Rolando Álvarez tillsammans med flera präster. De hade då varit instängda i byggnaden i två veckors tid.

Skälet till gripandena har inte angivits, men enligt polisen var räden en del i en pågående utredning om ”destabiliserande och provokativa” aktiviteter i landet, skriver CNN. Senare meddelade polisen att de gripna förts till huvudstaden Managua.

Biskopen Rolando Álvarez har vid flera tillfällen kritiserat det auktoritära styret i Nicaragua.

Foto: Moises Castillo/AP

Rolando Álvarez är en uttalad kritiker till Nicaraguas auktoritära styre med president Daniel Ortega i spetsen. Tidigare i augusti stängde polisen ner flera radiostationer kopplade till biskopen, som en del i en utredning om misstänkt konspiration.

Efter de stora protesterna i landet har relationen mellan kyrkan och styret blivit allt mer frostig. Över 350 personer dödades när regeringen slog ner på oroligheterna, där kyrkan agerade medlare mellan regeringen och demonstranterna.

2019 gick Silvio José Báez, en annan regimkritisk biskop, i exil. Tidigare i år utvisade Nicaragua Vatikanstatens diplomatiska sändebud i landet.

Nu kommenterar påve Franciskus utvecklingen. I ett tal på Petersplatsen i Rom uttrycker han oro och smärta över situationen i Nicaragua.

– Jag skulle vilja uttrycka min övertygelse och min önskan att vi, genom en öppen och uppriktig dialog, kan finna grunden för en respektfull och fredlig samexistens, säger han enligt Reuters.

President Daniel Ortega har suttit vid makten sedan 2007. Förra året säkrade han en fjärde mandatperiod i ett kraftigt ifrågasatt val där han fick 75 procent av rösterna. Bland annat slog EU fast att resultatet saknade legitimitet och att Daniel Ortega ”undanröjt all trovärdig opposition” genom frihetsberövanden och trakasserier.

Nicaraguas president Daniel Ortega.

Nicaraguas president Daniel Ortega.

Foto: Alfredo Zuniga/AP

Läs mer:

”Inte lönt att rösta – Nicaragua har blivit en diktatur”

FN: Nicaragua har skapat en skräckstämning

Sjunde presidentkandidat gripen i Nicaragua

Biskop i Nicaragua vädjar till Sverige

Henrik Brandão Jönsson: Nicaragua är Centralamerikas Belarus

Du kanske också gillar