Hem Världen Påvens svar på våldsoffrens hjärtskärande historier “Jag lider med er”

Påvens svar på våldsoffrens hjärtskärande historier “Jag lider med er”

förbi admin
0 kommentar

Påven Franciskus träffade på onsdagseftermiddagen överlevande från den krigshärjade östra delen av Demokratiska republiken Kongo.

Överlevande från den pågående konflikten i östra delen av Demokratiska republiken Kongo berättade sina historier om brutalt våld, inklusive massmord och stympning, bortförande och förlorade släktingar, serievåldtäkter, sexuellt slaveri, och fördrivna människor som lever i överfulla och ohälsosamma flyktingläger.

Men mitt i krigets och naturkatastrofernas fasor talade de som deltog vid onsdagens eftermiddagsmöte med påven Franciskus också om förlåtelse och hopp. En av dem uttryckte allas hopp med orden: “Vi vill lämna detta mörka förflutna bakom oss och kunna bygga en vacker framtid.”

“Jag är nära er”

I sina ord till dem sa påven att “det är chockade över att höra om det omänskliga våldet som ni har sett med era ögon och personligen upplevt.”

“Man står mållös. Man kan bara gråta i tysthet.”

Påven Franciskus hade ursprungligen tänkt besöka den östra delen av landet, men pågående säkerhetsrisker omöjliggjorde en sådan resa. Istället sa påven till folket i regionen: ”Jag är er nära: era tårar är mina tårar; er smärta är min smärta,” och han tillade, “Till varje familj som sörjer eller är fördriven på grund av brännande av byar och andra krigsförbrytelser, till överlevande av sexuellt våld och till varje skadat barn och vuxen, jag säger: Jag är med dig; Jag vill ge dig Guds smekning.”

Han fortsatte med att fördöma, “i Guds namn … det väpnade våldet, massakrerna, våldtäkterna, förstörelsen och ockupationen av byar, plundringen av åkrar och boskap … såväl som det mordiska, illegala utnyttjandet av rikedomarna, och försöken att splittra landet för att kunna kontrollera det.”

Lyssna på deras blods rop!

Påven gjorde en uppriktig vädjan till alla, och särskilt de som underblåser krig i Demokratiska republiken Kongo: “Lyssna till deras blods rop, öppna dina öron för Guds röst … och för ditt samvetes röst: lägg undan dina vapen, stoppa kriget!”

“Nu räcker det! Sluta bli rika på de fattigas bekostnad, sluta bli rika på resurser och pengar fläckade med blod!”

Han frågade sedan vad vi kan göra, och var vi kan börja för att främja freden. Han föreslog som svar att “börja om med två sätt att säga ‘nej’ på och två sätt att säga ‘ja’ på.”

Nej till våld och uppgivenhet

Först och främst, sa han, måste vi säga “nej till våld, alltid och överallt”, utan undantag. Samtidigt insisterade han på att, att säga “nej” till våld innebär mer än att undvika våldshandlingar; det innebär att eliminera våldets rötter, inklusive “girighet, avund och framför allt förbittring.” Påve Franciskus vände sig till de överlevande som närvarade vid mötet: “Jag skulle vilja be alla att bete sig som er. Våra modiga vittnen som säger: Ha modet att avväpna hjärtat.”

Påven Franciskus fortsatte med att uppmana alla att säga “nej” till uppgivenhet. “Jag uppmanar än en gång alla som bor i Demokratiska republiken Kongo att inte ge upp utan att engagera sig för att bygga en bättre framtid”, sa han.

“Även i öst är fred möjlig! Låt oss tro detta! Och låt oss arbeta för det, utan att delegera det till andra.”

Ja till försoning och hopp

Påven Franciskus talade sedan om de två sätten att säga “ja” på, och började med att säga “ja” till försoning. Han berömde ännu en gång de överlevande, för deras önskan att vilja “förlåta varandra och att avvisa krig som ett sätt att lösa meningsskiljaktigheter.”

Kristendomens profetiska röst, sa han, är att svara på ont med gott, på hat med kärlek, på splittring med försoning. Allt detta, fortsatte han, “är mäktigare än ondskan … eftersom de förvandlar verkligheten inifrån, istället för att förstöra den utifrån.”

“Endast på detta sätt kan vi besegra det onda, som Jesus gjorde på korsets träd, genom att ta på sig det och förvandla det genom sin kärlek.”

Slutligen framhöll påven ett “avgörande ‘ja’, ja till hopp.” Hoppet, sa han, har en källa: Jesus. “Med Jesus har ondskan inte längre sista ordet över livet”, sa han och pekade återigen på Jesus som segrade över döden och graven.

“Bröder och systrar i den östra delen av landet, detta hopp är menat för er, och ni har rätt till det”, sa han. Ändå, fortsatte han, är det också en rättighet som måste förtjänas “genom att tålmodigt så frid dag efter dag.” Att så frid är bra för oss, förklarade han och tillade ”det gör oss fria från en snäv omsorg om sökandet efter personlig vinning och ger oss en anledning att leva varje dag; friden kryddar våra liv med frikostighet och gör oss mer och mer som Gud, som tålmodigt sår hoppets frön.”

Så fredens frön

Sedan tackade och välsignade han dem som har arbetat och till och med gett sina liv för att så frid, och sade: ”De sådde hopp, och deras offer kommer inte att gå förlorat.

Påven Franciskus avslutade sitt tal med att än en gång betona sin närhet till folket i öst och välsigna dem alla. “Må Jesus, må vår Jesus, vår broder, försoningens Gud som planterade korsets livsträd i hjärtat av syndens och lidandets mörker, hoppets Gud som tror på er, i ert land och i er framtid, välsigna er och trösta er.”

“Må han utgjuta sin frid i era hjärtan, i era familjer och över hela Demokratiska republiken Kongo.”

Du kanske också gillar