Hem Världen Peter Alestig: ”Sverige kommer påverkas av global uppvärmning”

Peter Alestig: ”Sverige kommer påverkas av global uppvärmning”

förbi admin
0 kommentar

Föreställ dig att när du stiger upp i morgon så är sovrumsgolvet täckt av en decimeter vatten. Översvämning. Igen. Eller så tänker du dig att det första du ser när du drar upp rullgardinen är att trädgården står i lågor. Träden och skogarna runt ditt hem brinner. Du måste lämna allt du har.

Om scenarierna ovan känns som hämtade från valfri dystopisk framtidsskräckis är det tid att tänka om, menar författaren och journalisten Peter Alestig. De kan nämligen snart komma att bli allt vanligare inslag i vår vardag. Alla kommer givetvis inte att drabbas av allt. Men fler svenskar än hittills kommer att få handskas med följderna av klimatkrisen, även här på hemmaplan.

– Jag ville teckna bilder som kändes sannolika, inte som hittepå, säger Peter Alestig.

I sin nya bok, ”Världen som väntar”, tar han läsaren igenom en rad ”fiktiva” situationer som utspelar sig i klimatkrisens Sverige år 2050. ”Fiktiva” inom citationstecken, eftersom de alla har sin grund i forskning och verkliga händelser.

– Grafer, statistik och rapporter är ofta svåra att föreställa sig den praktiska innebörden av, säger Peter Alestig.

– Jag har länge gått med en bubblande frustration över att klimatfrågan är så abstrakt. Hade jag varit krimreporter hade jag kunnat intervjua brottsoffer. Som klimatjournalist kan jag däremot oftast inte berätta om individer som har drabbats. Jag kan ju inte intervjua framtidens människor.

När Peter Alestig för knappt femton år sedan gick ut från journalisthögskolan hade han siktet inställt på att bevaka klimatet. Han hade läst den brittiske journalisten Mark Lynas i dag klassiska klimatbok ”Sex grader” och blivit fast. Vid den här tiden var frågan om den globala uppvärmningens följder redan hyfsat inne på svenska redaktioner. Al Gores film ”En obekväm sanning” hade blivit en succé 2006. IPCC hade fått Nobels fredspris 2007. En ung reporter som var sugen på att snacka klimat var uppskattad.

”I dag är det ju faktiskt så att jag ibland möter människor som har varit med om klimatrelaterade katastrofer.”

Foto: Elin Åberg

Han fick först anställning vid Vetenskapsradion, sedan vid Svenska Dagbladet. På den sistnämnda tidningen hann han med ett flertal olika roller innan han 2021 rekryterades till Dagens Nyheter som tidningens klimatredaktör. Under karriärens gång har Peter Alestig sett klimatjournalistiken förändras, i takt med att krisen blir mer och mer påtaglig i våra liv. Bara senaste veckan har larmrapporter kommit om bränder i Spanien, vattenransonering i Italien och extremtorka i Portugal.

– I dag är det ju faktiskt så att jag ibland möter människor som har varit med om klimatrelaterade katastrofer, säger han.

– Jag besökte exempelvis Ahrdalen i Tyskland, en av de orter som drabbades värst under de stora översvämningarna förra sommaren. Studier har senare visat att den sortens extrema nederbörd som drabbade området är direkt kopplad till den globala uppvärmningen. Krisen som forskningen har varnat för i decennier är alltså utan tvekan redan här.

”Världen som väntar” visar både vad som händer nu, och vad som kommer att hända. I bokens sju kapitel får läsaren via de fiktiva inledningarna vidare fördjupning inom ett antal områden där klimatförändringarnas konsekvenser kommer att synas tydligt i Sverige. Redan om knappt 30 år.

– I skrivandet har jag försökt gå från det lilla, konkreta till det stora, säger Peter Alestig.

Boken handlar både om svenskarnas vardag år 2050, och om vilken roll som Sverige kan tänkas ha i den nya geopolitiska verkligheten som klimatkrisen kommer ha inneburit.

Ett personligt exempel inleder kapitel ett, det som har titeln ”Snö”. Där skriver Peter Alestig romantiskt om sin barndoms vita vintrar, i 1980-talets Göteborg och Alingsås.

– Jag blir så himla ledsen när jag tänker på att södra Sverige inte kommer att ha några snötäckta vintrar i framtiden, säger han.

– Att vi kommer att få vänja oss vid trist barmark. Sådant är inte katastrofalt, om man jämför med många andra av klimatkrisens konsekvenser. Men de där konkreta sakerna kan bli en ingång i de större, mer abstrakta frågeställningarna.

”Jag blir så himla ledsen när jag tänker på att södra Sverige inte kommer att ha några snötäckta vintrar i framtiden.”

”Jag blir så himla ledsen när jag tänker på att södra Sverige inte kommer att ha några snötäckta vintrar i framtiden.”

Foto: Elin Åberg

”Världen som väntar” synliggör också effektivt hur alla dessa små klimatförändringar som vi kan observera med blotta ögat hänger samman. Hela samhället påverkas. Peter Alestig liknar utvecklingen vid ett dominospel.

– Ta som exempel att vi har mycket mer nederbörd i Sverige i dag, säger han.

– Det innebär att risken för översvämningar ökar. Förutom att sådant skapar tragedier för enskilda människor leder det också till att försäkringsbolagen inte längre vill försäkra bostäder som ligger i områden där osäkerheten är hög. Utan försäkring beviljar bankerna inte lån.

Utan låne- och försäkringsmöjligheter sjunker fastighetspriserna. I vissa delar av världen, till exempel i USA och Wales, har byar nära havsnivån redan tömts på invånare.

– Utvecklingen hotar hela länders finansiella stabilitet, säger Peter Alestig.

– Även här i Sverige har Riksbanken fått upp ögonen för den här problematiken. I en ekonomisk kommentar konstaterade de att höjda havsnivåer hotar att göra många bostadshus värdelösa. Snart riskerar vi alla att sitta i skiten, även om vi inte själva bor i ett område som berörs.

Risken med den gröna omställningen är dessutom att vi bara flyttar vårt energiberoende från en diktatur till en annan, menar Peter Alestig.

Risken med den gröna omställningen är dessutom att vi bara flyttar vårt energiberoende från en diktatur till en annan, menar Peter Alestig.

Foto: Elin Åberg

Bilden är dyster. Men det kan faktiskt också finnas en hel del fördelar med att bo i just Sverige. I våra fortfarande vita fjäll kan skidorterna komma att fyllas av turister, svältfödda på snö. Jordbruket kan komma att blomstra tack vare värmen. Om vi har lyckats ställa om från fossila bränslen till förnybara är sannolikheten dessutom stor att Sverige kan bli en maktspelare på det geopolitiska området. Åtminstone i vår region.

– Våra mineralfyndigheter kan mycket väl bli för oss vad oljan har varit för Norge, säger Peter Alestig.

– Man pratar redan om en grön boom i finansvärlden. Northvolts expansion är ett bra exempel på att det finns goda möjligheter att tjäna pengar. Jag tycker att grön omställning är jättebra och viktigt. Men vi får inte låta eventuella framsteg distrahera oss från att utsläppen ändå fortsätter att öka.

Så snart som om 30 år kommer den globala uppvärmningen att ha förändrat även svenskarnas vardag i grunden.

Så snart som om 30 år kommer den globala uppvärmningen att ha förändrat även svenskarnas vardag i grunden.

Foto: Elin Åberg

Risken med den gröna omställningen är dessutom att vi bara flyttar vårt energiberoende från en diktatur till en annan, menar Peter Alestig. Att bryta med Putins Ryssland känns lockande för många, inte minst just nu. Men i den nya, ”gröna” energin är Kina än så länge absolut dominant. Dit vill vi sannolikt inte heller vara bundna.

Så tecknar klimatfrågan ett intrikat nät över hela jorden. Täcker in allt från knipet i magen över leriga skidspår till ett geopolitiskt maktspel som kan förändra våra liv i grunden. Frågan är så komplex att den egentligen inte är möjlig att närma sig från en enda punkt. I framtidsskildringen ”Världen som väntar” gör Peter Alestig ändå ett försök.

– Jag brottades en hel del med att jag tagit beslutet att skriva om Sverige, säger han.

– Så många andra nationer drabbas ju hårdare. Men mitt budskap är att omställningen inte behövs bara för att vi ska rädda någon annan, i dag eller i framtiden. Sverige kommer också att påverkas av den globala uppvärmningen. Och det kommer även vi som lever nu snart att märka.

Läs mer:

De globala hållbarhetsmålen leder inte till hållbarhet

Solceller är vägen framåt i folkrika Indien

Rebecka Kärde: Där jag bor är det 38 grader, till och med olivträden torkar ut

Du kanske också gillar