Hem Världen Peter Nygård dömd för flera sexbrott – stämde Linda Lampenius

Peter Nygård dömd för flera sexbrott – stämde Linda Lampenius

förbi admin
0 kommentar

Stämde Linda Lampenius på miljoner för förtal

Uppdaterad 2023-11-14 10.55 | Publicerad 2023-11-12 21.37

Den finsk-kanadensiska modemiljonären Peter Nygård har dömts för fyra fall av sexuella övergrepp mot unga kvinnor i Kanada.

De misstänkta övergreppen sträcker sig flera årtionden tillbaka i tiden.

Peter Nygård döms mot sitt nekande för att ha förgripit sig på fyra kvinnor i Toronto mellan sent 1980-tal och 2005. Däremot frikänns han på en punkt, för övergrepp mot en femte kvinna. Ett av offren var 16 år gammal när övergreppen skedde.

82-årige Nygård greps i december 2020, men den första av flera rättegångar inleddes först i höst. Efter sex veckors förhör och fem dagars juryöverläggningar ansågs han alltså skyldig.

Hans dom kommer först senare i november, och efter den väntar åtal i Montréal, Winnipeg och New York.

En anledning till de fällande domarna i Toronto uppges enligt Toronto Star vara att kvinnornas berättelser var mycket snarlika.

Modemiljonären Peter Nygård.

De uppgav alla att de hade bjudits till Nygårds huvudkontor i centrala Toronto för jobbintervjuer, vilka förlades till hans lyxlägenhet på översta våningen. Där ska han ha förgripit sig på dem.

Åtalen i Montréal och Winnipeg liknar de som han ställdes inför i Toronto. Han kommer sedan även att utlämnas till USA där uppemot 70 kvinnor har anslutit sig till ett enskilt åtal mot Nygård. Flera av dem uppger att de var så unga som 14-15 när Nygård gav dem droger och sedan våldtog dem.

Peter Nygård föddes i Finland men flyttade som barn med sin familj till Manitoba i Kanada. Som vuxen grundade han sitt eget klädbolag som bar hans namn, och han blev en av landets rikaste personer. Bolaget gick i konkurs efter att våldtäktsanklagelserna blev kända.

Linda Lampenius längst till höger.

Stämde Linda Lampenius

En som var inbjuden att delta i de dekadenta festerna i slutet av 90-talet var finska violinisten Linda Lampenius. Linda tackade nej, vilket hon senare berättade om för en finsk tidning. Peter Nygård stämde henne för förtal på tio miljoner dollar och kostnaderna för rättegången följde henne i drygt tjugo år.

– Det jag kan säga är att jag blev stämd och det var inte bara det att jag förlorade alla mina pengar och blev skuldsatt för fruktansvärt många år framöver, jag mådde även psykiskt väldigt dåligt. Jag kände mig maktlös och tappade kontrollen, det var därför jag blev bulimiker, sa hon till Aftonbladet tidigare.

Du kanske också gillar