Hem Världen Philip Teir: Sanna Marin skakar av sig senaste festskandalen

Philip Teir: Sanna Marin skakar av sig senaste festskandalen

förbi admin
0 kommentar

Finlands statsminister Sanna Marin har varit på fest. Igen.

Det har nästan blivit en följetong i finländska medier: Sanna Marin på krog trots exponering för corona. Sanna Marin på rockfestivalen Ruisrock i skinnpaj och jeansshorts. Sanna Marin på efterfest i sin tjänstebostad.

Den här gången har statsministern festat med sina kändisvänner och sjungit med i röjiga finska pophits. Videoklipp från kvällen har laddats upp på ett privat ”festkonto” på Instagram. Trots att Marin tillhör en generation som borde veta hur internet fungerar, föreställde hon sig tydligen att filmerna inte skulle läcka ut till medierna.

Helsingin Sanomats summering av videoklippet är roligt i sin oerhört formella ton: ”I det två minuter långa hopklippet syns berusade festdeltagare som dansar intensivt framför kameran i takt med musiken. I videon hörs bland annat någon som ropar: ’Fan vad man mår bra av det här.’ Statsministern ses göra frigjorda danssteg på sina knän.”

På torsdag morgon stod det klart att här kommer att bli dagens ”snackis”. Men lika snabbt som diskussionen kom igång avskrevs klippen av många finländare som en icke-händelse som påeldats av medierna. Skulle en statsminister inte få festa på sin fritid? ”Står till hundra procent bakom Marins rätt att festa, det jag inte kan acceptera är att det skulle finnas ’kända finska låtar’”, skriver den svenska satirikern Anna Sahlin (och blir rättad av folk som påminner om Darudes jättehit ”Sandstorm”.)

Men även de som försvarar Marin tycks vara osäkra på om hon festar med rätt människor.

Marin själv brukar vara skicklig på att skaka av sig uppståndelsen. Hon tycks ha en stark inre övertygelse om att en politikers privatliv inte är mediernas sak. Men den här gången har hon ändå gått i försvar. På en presskonferens på fredagen meddelade hon, utan att röra en min, att hon låtit drogtesta sig och att resultatet kommer om en vecka. ”Jag har inte ens i mina ungdomsår använt droger och eftersom man vill komma med sådana misstankar har jag låtit testa mig för att få slut på spekulationerna”.

Att droger över huvud taget nämns i sammanhanget tycks bygga på ett invecklat missförstånd kring vad som egentligen sägs i klippen, där Marin och hennes vänner sjunger med till humorrapparen Petri Nygårds låt ”Selvä päivä” (Nygård kan beskrivas som ett slags mer vuxen Sean Banan).

En träffande kommentar läser jag av Annastiina Kallius på Twitter på torsdag kväll:

”Uppståndelsen kring festvideon är så massiv att till och med min svärmor i Iran har hört om den. Hon frågade om det är olagligt att dansa i Finland. När vi försäkrade henne om att det inte är det, var hon glad för Marins rätt att dansa och undrade vad uppståndelsen handlade om.”

Ja, det kan man undra efter ännu ett dygn i Marin-land.

Läs mer:

Elsa Kugelberg: Alkohol är en usel drog för statsministrar som Sanna Marin

Insändare. ”Sanna Marins dans tar fokus från svenska politikers dubbelmoral”

Du kanske också gillar