Hem Världen Planerar Ryssland en ny offensiv mot Kiev?

Planerar Ryssland en ny offensiv mot Kiev?

förbi admin
0 kommentar

Blixtanfallet i invasionens början blev ett materiellt och mänskligt fiasko. Det slutade med en rysk reträtt norrut i spåren av massakrer på civila och en enorm förödelse av städer, byar och infrastruktur.

Nu är de ryska stridskrafterna upptagna i öster. Sievjerodonetsk är på väg att falla under bomber och gatustrider, medan grannstaden Lysytjansk, på andra sidan floden Donets, ännu hålls av ukrainska förband. För president Vladimir Putin är detta avgörande för att ”befria” hela Donbassregionen.

I ockuperade områden i sydöst och söder införs samtidigt styrelseskick, valuta, skolgång, tv och mobiltelefoni enligt rysk modell. På flera håll talas det om folkomröstningar om en anslutning till Ryssland.

”Riskerna stora för nytt anfall”

Men i sydväst möter ockupationsstyrkorna hårt motstånd. Det låser soldater och vapen som inte kan sättas in på andra frontavsnitt, där de ryska generalerna får förlita sig till på fjärranfall med robotar och artilleri.

Det talar för att en ny framryckning mot Kiev med stridsvagnar, infanteri, specialförband och fallskärmsjägare inte är förestående. Men riskerna är stora, enligt en ukrainsk lagstiftare som nu tjänstgör i landets militär, Roman Kostenko, rapporterar Radio Free Europe.

Sannolikheten för en sådan utveckling beror möjligen på Belarus, enligt Kostenko, som även fungerar som sekreterare för den nationella säkerhets-, försvars- och underrättelsekommittén.

Belarus auktoritäre och isolerade ledare Aleksandr Lukasjenko är så beroende av Ryssland att han i hög grad nu styrs från Moskva. Lukasjenko har sagt att hans trupper inte deltar i Rysslands invasion, men hans territorium har fungerat som en bas för Ryssland att skicka tusentals trupper över gränsen.

Höjd beredskap vid vid gränsen mot Belarus

Av säkerhetsskäl har ukrainska styrkor placerats ut längs gränsen mot Belarus, enligt Kostenko.

– Vi ser det här hotet som högt. Antingen kommer ryssarna att kunna ta sig in där om de samlar styrkor och tillkännager en mobilisering, eller så övertalar de belarusierna att delta.

Med stöd av ryska framsteg i Donbass överväger Kreml enligt uppgift ett andra angrepp på Kiev, rapporterade det Lettlandsbaserade oberoende nyhetsmediet Meduza den 27 maj.

I en artikel för ansedda Atlantic Council skriver Belarusexperten Peter Dickinson i veckan att Putins enda allierade väcker farhågor för en eventuell ny offensiv mot Kiev.

Ryska och belarusiska styrkor över i Belarus i februari 2022. Bara dagar innan Ryssland invaderar Ukraina den 24 februari. Bild: Alexander Zemlianichenko Jr

Bakgrunden är att Minsk inledde stora rikstäckande militärövningar den 7 juni. De omfattar alla grenar av landets väpnade styrkor och är enligt uppgift utformade för att förbereda landet för övergången “från fredstid till krigstid”.

”Alla är inte övertygade om att hotet från Belarus är äkta. Skeptiker ser åtgärderna som en utarbetad Kreml-koreograferad belarusisk bluff med målet att tvinga Ukraina att stärka sitt nordliga försvar och samtidigt förhindra omplacering av ukrainska trupper till den nuvarande brännpunkten för kriget i landets östra Donbass-region. Ändå går det inte att förneka ökningen av aktiviteten”, skriver Peter Dickinson.

Tillåter robotar som kan bära kärnvapen

Under de senaste veckorna har Aleksandr Lukasjenko tillkännagett inrättandet av ett sydligt operationskommando för den belarusiska armén. Det kommer att vara baserad nära den ukrainska gränsen. Ukrainska tjänstemän har också noterat intensifierad spaning och utplacering av ytterligare enheter till gränsdistrikt. Lukasjenko har nyligen även tillåtit Ryssland att placera ut Iskander-M-robotar, som kan bestyckas med kärnvapen, och andra robotsystem i södra Belarus.

Enligt vad Ukrainas generalstab uppgav i början av juni pågår förberedelser för att öka storleken på den belarusiska armén från 45 000 till 80 000 soldater.

”Vissa tror att detta belarusiska vapenskrammel är en indikation på att Moskva kan överväga ett nytt angrepp på Kiev”, skriver Peter Dickinson.

LÄS OCKSÅ: Andrzej Duda: Talade någon med Hitler som man talar med Putin?

LÄS OCKSÅ: Säkerhetskonferensen i München 2007: Dagen då Putin förklarade krig mot väst

LÄS OCKSÅ: Utmattade ryska soldater kritiserar Putin över förhållandena i Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar