Hem Världen Polen bygger 21 mil långt stängsel mot rysk exklav

Polen bygger 21 mil långt stängsel mot rysk exklav

förbi admin
0 kommentar

Det är inte första gången Polen omgärdar sig med taggtråd för att hålla ute flyktingar. Under 2021 lät regeringen bygga ett 2,5 meter högt stängsel mot Belarus för att stoppa tiotusenstals afrikanska och asiatiska flyktingar från att ta sig in i landet. Människorättsorganisationer och FN beskrev en humanitär katastrof och beklagade att flyktingar används som redskap för att uppnå politiska mål.

Nu misstänker Polen att Ryssland försöker sig på ett likande drag som Belarus. I början av oktober sade chefen för för Chrabrovo-flygplatsen i den ryska exklaven Kaliningrad att man ska försöka locka till sig flygbolag från länder vid Persiska golfen, inklusive Förenade Arabemiraten och Qatar.

Med flygplatsen i Kaliningrad, öppen för flyg från Nordafrika och Mellanöstern, ser Polen en risk för en ny migrantkris på gränsen, sade Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak till journalister tidigare i veckan.

– Vi lutar oss mot förra årets erfarenhet. Det råder inga tvivel om att den tillfälliga muren skyddade den polsk-belarusiska gränsen och förhindrade en hybridattack från belarusiskt håll, sade Blaszczak, enligt Bloomberg.

Bild 1 av 3

Foto: Attila Husejnow/Sipa

Bild 2 av 3

Foto: Attila Husejnow/Sipa

Bild 3 av 3

Foto: Attila Husejnow/Sipa


Taggtrådsstängslet som har börjat byggas ska bli 2,5 meter högt och sträcka sig 21 mil längs med gränsen. Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet, tror inte att det kommer att ha någon avsevärd påverkan på relationen mellan Polen och Ryssland.

– Relationen mellan de två är redan kraftigt försämrad. Jag tror inte att den kan bli mycket sämre, om det inte blir direkt krig mellan dem. Ryssarna kommer troligen demonstrera men jag är osäker på om de kommer att kunna göra någonting åt det, säger han.

Under migrantkrisen 2021 hävdade EU att regimen i Belarus använde migranter för att sätta politisk press på EU, som nyligen infört sanktioner mot Belarus.

Peter Hultqvist, som då var svensk försvarsminister, sade att Belarus ägnade sig åt en hybridattack och beskyllde Ryssland, en nära allierad med Belarus, för att försöka flytta fokus från den egna konflikten i Ukraina.

Du kanske också gillar