Hem Världen Polisens tidslinje över skolmassakern – minut för minut

Polisens tidslinje över skolmassakern – minut för minut

förbi admin
0 kommentar

Sammanlagt miste 19 barn och två lärare livet vid masskjutningen på Robb Elementary School i Uvalde i tisdags. På en presskonferens på fredagen redogjorde Steven McGraw, chef för delstaten Texas myndighet för allmän säkerhet, för händelseförloppet, enligt CNN.

September 2021: Den misstänkte gärningsmannen Salvador Ramos ber sin syster hjälpa honom att köpa ett gevär, men hon vägrar.

Mars 2022: Ramos chattar med fyra personer på Instagram och diskuterar vapenköp. Den 3 mars skriver en person på Instagram att det ryktas om att Ramos håller på att köpa ett vapen. Ramos svarar: ”Har precis köpt något”. Den 14 mars skriver Ramos på Instagram: ”Tio dagar kvar”, varpå en person frågar om han ska skjuta i en skola. Ramos svarar: ”Nej, och sluta ställa dumma frågor så ska du få se”.

Människor lägger blommor vid en minnesplats utanför skolan.

Foto: Dario Lopez-Mills/AP

Den 24 maj:

11–11.15, lokal tid: Ramos skickar privata meddelanden, där han skriver att han har dödat sin mormor och kommer att genomföra en skolskjutning, har BBC tidigare rapporterat.

11.27: Filmat material visar hur en lärare öppnar en ytterdörr till Robb Elementary School som gärningsmannen senare tar sig in genom, uppger Steven McGraw på fredagens presskonferens.

11.28: Gärningsmannen kraschar en bil i ett dike i närheten av skolan. Två män går fram till platsen, men börjar springa när gärningsmannen börjar skjuta mot dem. Läraren springer till ett rum för att få tag på en telefon och återvänder sedan till dörren som förblir öppen.

11.30: Det första samtalet kommer in till larmnumret 911. Inringaren berättar om den kraschade bilen och att en beväpnad man befinner sig utanför skolan.

11.31: Gärningsmannen befinner sig på en parkeringsplats utanför skolan. Samtidigt anländer polisbilar till en begravningsbyrå i närheten av skolan.

11.32: Gärningsmannen avfyrar flera skott mot skolan. Totalt ska gärningsmannen ha avfyrat nästan 200 skott i samband med attacken, varav 142 inne i skolan, 22 utanför byggnaden och 22 på platsen där han kraschade sin bil. Ramos hade köpt sammanlagt 1 657 skott. Elva magasin har hittats inne i skolan, tre på gärningsmannens kropp, två i klassrum 112, sex inne i klassrum 111, fem på golvet och ett i geväret. 32 magasin har hittats utanför skolbyggnaden, varav 31 i den misstänkte gärningsmannens ryggsäck som han inte tog med sig in i klassrummen. 15 magasin har hittats på platsen där gärningsmannen kraschade sin bil och ytterligare två i hans hem.

Poliser lägger blommor vid minnesplatsen.

Poliser lägger blommor vid minnesplatsen.

Foto: Chandan Khanna/AFP

11.33: Gärningsmannen tar sig in i skolbyggnaden. ”Den misstänkte börjar skjuta i ett av klassrummen.

11.35: Sju poliser är på plats och tre av dem går in i skolbyggnaden. Två av poliserna blir senare skottskadade av gärningsmannen.

11.43: Skolan meddelar på Facebook att de stänger på grund av skottlossning i området.

11.51: Fler poliser anländer till skolan.

12.00: Filmer visar hur barn flyr ut ur skolan, har BBC tidigare rapporterat.

12.03: 19 poliser är inne i skolkorridoren.

12.03: En flicka i rum 112 ringer larmnumret 911. Hon berättar viskande vem hon är och var hon befinner sig. Samtalet varar i en minut och 23 sekunder.

12.10: Flickan ringer 911 igen och säger att flera personer är döda.

12.13: Flickan ringer 911 igen och ytterligare en gång tre minuter senare för att säga att ”åtta till nio elever lever”.

12.15: Gränspolisens taktiska team kommer på plats.

12.17: Robb Elementary School meddelar på Facebook att det finns en aktiv skytt vid skolan.

En kvinna i Newtown, Connecticut, håller upp en banderoll med orden ”Skydda barn, inte vapen” i samband med en vaka för familjerna till offren i Uvalde på torsdagen.

En kvinna i Newtown, Connecticut, håller upp en banderoll med orden ”Skydda barn, inte vapen” i samband med en vaka för familjerna till offren i Uvalde på torsdagen.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP

12.19: En annan person i ringer larmnumret 911 från klassrum 111, men lägger på efter uppmaning av en elev.

12.21: Ytterligare ett samtal kommer till 911, tre skott hörs.

12.23: Polisen säger att brottsplatsen fortfarande är aktiv, men ber föräldrar hämta sina barn vid ett medborgarcentrum, har BBC tidigare rapporterat.

12.36: 911 får ett larmsamtal som varar i 21 sekunder. En elev säger ”han stängde dörren”.

12.43 och 12.47: En inringare till 911 säger ”Snälla, skicka hit polisen nu”.

12.46: En inringare till 911 säger att man kan höra polisen strax intill.

12.50: Ett taktiskt team tar sig in i klassrummet genom att använda sig av vaktmästarens nyckel och dödar den misstänkte gärningsmannen.

12.51: I ett larmsamtal till 911 låter det som att polisen för ut barnen ur klassrummet.

Läs mer:

Skolmassakern i Texas: Detta har hänt

Hon miste sin dotter i massakern: ”Vi måste göra skolorna säkrare”

Du kanske också gillar