Hem Världen Poliser åtalas efter misshandel av svart man i Memphis

Poliser åtalas efter misshandel av svart man i Memphis

förbi admin
0 kommentar

– Det är totalt motbjudande.

Så har utredningsledaren David Rausch beskrivit filmen på polisingreppet mot Tyre Nichols i Memphis, USA, den 7 januari.

– Jag är chockerad och äcklad av det jag har sett och det vi har lärt oss under utredningens gång, sa han på en presskonferens under torsdagen.

Tyre Nichols ska ha tagit bilder på en solnedgång i en lokal park innan han stoppades i sin bil, enligt polisen på grund av vårdslöshet i trafik.

Därpå ska en konflikt ha uppstått som slutade med att han fördes till sjukhuset där han avled tre dagar senare.

En oberoende obduktionsrapport från Nichols familj visade att han fick en ”omfattande blödning som orsakades av en svår misshandel”. Den officiella dödsorsaken är dock inte fastställd ännu.

Det finns videomaterial från polisens kroppskameror som visar ingripandet, än så länge har dock bara utredarna samt Nichols familj fått ta del av materialet. Familjens advokat, Antonio Romanucci, uppgav att hans klient blev pepparsprejad, elchockad och sparkad på.

– Han blev en mänsklig piñata, sa han.

Han liknade händelsen vid den ökända filmen på misshandeln av Rodney King 1991.

De fem poliserna har sparkats från sin tjänst och åtalades på torsdagen även för dråp, rapporterar The New York Times. Deras advokater har sagt att de inte har sett filmerna från den 7 januari och därför inte kan yttra sig om anklagelserna.

Oro för våldsamma protester

Händelsen är känslig då Tyre Nichols hade en svart hudfärg, vilket även de fem polismännen har.

Då videomaterialet från polisernas kroppskameror ska offentliggöras på fredag, klockan 18 lokal tid, finns oro att protester kommer att bryta ut.

USA:s president Joe Biden betonade det tragiska i händelsen men vädjade samtidigt om ett lugnt agerade framgent.

– Jag ansluter mig till Tyres familj och manar till en lugn protest. Vrede är förståeligt, men våld är aldrig acceptabelt.

På torsdagskvällen lokal tid tändes ljus i Tyre Nichols minne vid Tobey Skatepark i Memphis. Enligt familjen var han en entusiastisk skejtare.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Polisvåld bakom fängelsebrand

LÄS OCKSÅ: Polis misstänks ha gasat ihjäl man i bakluckan på polisbil

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar