Hem Världen Pourmokhtari (L): Sveriges budskap är ”brådska”

Pourmokhtari (L): Sveriges budskap är ”brådska”

förbi admin
0 kommentar

Det går dåligt för världen att uppnå klimatmålen – men inte för EU. Det är budskapet som Sveriges miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari framför i SVT:s direktsändning med anledning av COP27 i Sharm-el-Sheikh.

Till COP27 kommer Sverige dessutom med beskedet att man ökar sina koldioxidutsläpp till följd av den minskade reduktionsplikten som regeringen fattat beslut om. Bidrag som får klimatpolitiska konsekvenser.

Sverige ökar sina utsläpp med 10 procent, känns det ansvarsfullt?

– Det är självklart inte bra att utsläppen ökar, säger hon och fortsätter:

– Lösningen på hela klimatkrisen är inte att dieseln är för dyr, utan att vi gör investeringar där vi ser att vi får långsiktiga effekter.

Pourmokthari riktar även en känga till medierna för hur bevakningen kring den minskade reduktionsplikten har sett ut och säger att hon ”hör alldeles för sällan att den är tillfällig, extraordinär, i ett särskilt ekonomiskt läge”.

Bilbranschen: Omställningen till fossilfritt tar 17 år

EU är den bästa miljöorganisationen i världen just nu, enligt Pourmokthari. Hon lyfter exempelvis förra veckans beslut att inte producera fler fossildrivna bilar efter 2035, vilket hon menar ger industrin en enorm knuff att ställa om till el.

– Det är det som måste vara framtiden: Fossilfritt, säger hon.

När ska bilarna vara utbytta?

– Det finns en anledning till att Tesla kommer från USA och inte från Kuba. Det gäller att man bygger marknader som uppmuntrar till innovation, teknik, till ett näringsliv som ställer om, säger hon.

Enligt bilbranschen kommer utfasningen av fossildrivna fordon ta mellan 17 till 18 år och inte vara färdigt till 2035 som EU nu kräver. Något som Romina Pourmokhtari säger att ”vi inte har tid med”.

– Sveriges huvudbudskap på COP27 kommer vara ”brådska” och ”möjligheter”.

Se Sveriges miljö- och klimatminister svara på hur det känns att komma till COP27 med beskedet att Sverige ökar sina koldioxidutsläpp i videon ovan.

Du kanske också gillar