Hem Världen Prins Charles tog emot tre miljoner euro från shejk

Prins Charles tog emot tre miljoner euro från shejk

förbi admin
0 kommentar

Den brittiska tronarvingen prins Charles har tagit emot sammanlagt tre miljoner euro från Qatars förra premiärminister Sheikh Hamad bin Jassim, vilket den brittiska tidningen Sunday Times rapporterar.

Prins Charles ska ha tagit emot pengarna vid tre tillfällen mellan 2011 och 2015, och pengarna ska ha levererats i olika väskor, varav en miljon euro levererades i kontanter nedpackade i en bärkasse från varuhuset Fortnum and Mason. Vid ett annat tillfälle ska prins Charles ha tagit emot en kappsäck med en miljon euro vid ett privat möte med shejken inne på Clarence House.

Pengarna skulle ”förvandla liv”

Enligt ett uttalande från alla korrekta processer följts säger en talesperson vid det kungliga residenset Clarence House.

– Välgörenhetsdonationerna som tagits emot från Sheikh Hamad bin Jassim skickades omedelbart till en av prinsens välgörenhetsorganisationer, säger Clarence House i ett uttalande till CNN.

Sunday Times rapporterar att betalningarna sattes in på konton hos Prince of Wales’s Charitable Fund (PWCF) – en enhet som finansierar prinsens privata projekt och hans egendom i Skottland.

”Väldigt obekväma i situationen”

Det finns inget som tyder på att betalningarna var olagliga. De uttalade målen med betalningarna var att de skulle “förvandla liv och bygga hållbara samhällen”.

Men Sir Alistair Graham, tidigare ordförande för regeringens rådgivande etikorgan för offentligsektorn CSPL, säger enligt DN till Sunday Times att det vore ”otänkbart” för de flesta att ta emot pengar på det här sättet.

– Jag skulle inte göra någon skillnad mellan en politiker och en medlem i kungafamiljen. Om Qatars regering vill donera till den här stiftelsen finns det regelrätta sätt att göra det på i stället för att hålla på med stora summor i kontanter, säger Graham till Times, enligt DN.

Mötena finns inte heller dokumenterade i de officiella protokoll som brukar föras och ingen sekreterare ska ha närvarat vid de tre mötena.

– Alla kände sig väldigt obekväma i situationen. Det enda vi kunde göra var att räkna pengarna, göra en gemensam dokumentation och sedan ringa banken, säger en tidigare rådgivare till prinsen, enligt DN.

LÄS OCKSÅ: Camilla – från syndabock till nästa drottning

LÄS OCKSÅ: Prinsens hyllning: Du har funnits här för oss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar