Hem Världen Prognos: Majoritet för kritiserad konstitution i Tunisien

Prognos: Majoritet för kritiserad konstitution i Tunisien

förbi admin
0 kommentar

En folkomröstning om en ny konstitution, som kommer att ge president Kaïs Saïed nästintill obegränsad makt, har på måndagen genomförts i Tunisien. Enligt de första vallokalsundersökningarna är över 92 procent av de röstande för den, av flera kritiserade, nya grundlagen, rapporterar APF. Uppgifterna kommer från opinionsinstitutet Sigma Conseil.

Röstdeltagandet var lågt. Enligt uppgifter deltog omkring 27,5 procent av landets drygt nio miljoner registrerade röstberättigade.

Oppositionen har manat till bojkott av folkomröstningen, vars officiella resultat väntas på tisdagen, och kritiker anser att den innebär ett stort steg bakåt för demokratin.

Folkomröstningen hölls på dagen ett år efter det att Kaïs Saïed stängde parlamentet och upplöste regeringen. Hans kritiker har beskrivit tilltaget som en kupp men det hyllades samtidigt av tunisier som var trötta på landets politiska elit och den ekonomiska stagnationen.

Tändande gnista

Den nya konstitutionen skulle ge presidenten all verkställande makt, samtidigt som Tunisiens domstolsväsen och parlament får kraftigt minskat inflytande. Kritiker varnar för att detta kan bana väg för en ny diktatur i Tunisien.

Landet reste sig mot dåvarande envåldshärskaren Zine El Abidine Ben Ali 2011 och tände gnistan till den arabiska vårens demokratiprotester. Tunisien är det enda land som kom ut på andra sidan av dessa uppror som en demokrati.

Kaïs Saïed, en tidigare juridikprofessor, lovade minska korruptionen i landet när han gick till val 2019 och vann med över 70 procent av rösterna. Sedan juli förra året har han utfärdat en rad dekret som har inskränkt demokratin i Tunisien. Han har bland annat avsatt regeringen och gett sig själv makten att sparka domare som han vill.

Du kanske också gillar