Hem Världen Protester i Indien sedan våldtäktsmän släppts

Protester i Indien sedan våldtäktsmän släppts

förbi admin
0 kommentar

I landets huvudstad New Delhi sjöng de hundratals demonstranterna sånger i solidaritet med den muslimska kvinnan som våldtogs under de religiösa upploppen i landet 2002. Demonstranterna kräver att ledningen i delstaten Gujarat upphäver beslutet.

Liknande demonstrationer har hållits i flera andra delstater.

– Hela landet borde kräva ett svar direkt från landets premiärminister, säger aktivisten Kavita Krishnan.

De elva männen dömdes 2008 för våldtäkt, mord och olaglig sammankomst, men beviljades villkorlig frigivning den 15 augusti i år.

Över 1 000 dödades

Offret för gruppvåldtäkten, som nu är i 40-årsåldern, har nyligen uppgett att beslutet har gjort henne avtrubbad och fått henne att tvivla på rättvisan i landet.

Under de religiösa upploppen i Gujarat 2002 dödades över 1 000 personer, till största delen muslimer. Sju personer från offrets familj, och även hennes treåriga dotter, fanns bland de som dödades.

Enligt tjänstemän i delstaden Gujarat har de dömda männens ansökan om att få villkorlig frigivning beviljats då de suttit över 14 år i fängelse, och på grund av att det var reglerna som gällde när de dömdes. 2014 antog Indiens regering ett regelverk som förbjuder villkorlig frigivning av de som dömts för vissa typer av brott, som våldtäkt och mord.

Modi anklagas för inblandning

Indiens premiärminister Narendra Modi var regeringschef i delstaten Gujarat 2002, och delstatens myndigheter har anklagats för att ha tillåtit eller till och med uppmuntrat det blodiga upploppet. Modi har upprepade gånger nekat till anklagelser om att han varit inblandad i massakern, och landets högsta domstol uppger att den inte har några bevis för att åtala honom.

Asiya Qureshi är en av demonstranterna i New Delhi, och framför kritik mot premiärministern.

– Modi höll ett tal den 15 augusti om säkerhet och skydd för kvinnor i Indien och samma dag släppte de våldtäktsmännen. Hur är jag säker i ett sådant samhällsklimat? säger Qureshi.

Du kanske också gillar