Hem Världen Public service följer högergiren så det skriker i svängarna

Public service följer högergiren så det skriker i svängarna

förbi admin
0 kommentar

Jag tror att de flesta av oss Natoskeptiker och/eller Natomotståndare upplevt den senaste tidens kapitulation för USA, västmakterna och deras kärnvapenarsenal, och den massiva medieuppbackningen för ett svenskt medlemskap, som något av ett paradigmskifte ingen såg komma.

De flesta av oss hade väl ändå tänkt oss, och hoppats på, en genomlysande, lång, intensiv och undersökande debatt om Nato innan vi bestämde oss? De flesta av oss hade nog definitivt tänkt oss en folkomröstning också, åtminstone ett beslut med ett riksdagsval emellan? Det känns onekligen som den största politiska blåsningen sedan Palme och socialdemokratin dribblade bort hela kärnkraftsomröstningen. De flesta hade tänkt sig två valsedlar, Ja & Nej. Sossarna skapade en tredje: Nja.

Vi har som sagt folkomröstat om kärnkraften, om rusdrycksförbud, ATP, högertrafiken, EU-medlemskap och om euron.

Den största politiska svängen i svensk modern historia, ett Natomedlemsskap, blir inte ens en valfråga. Sossarna hade en ”intern” diskussion. Sedan var den saken biff.

Under söndagen demonstrerade Rapport med önskvärd tydlighet hur public service nu också agerar hökar och Natovänner utan att ens blinka. Eller tänka. När nyheterna och Rapport anammar tesen att ”vi tänker numera alltid som en majoritet av svenskarna” och ”vi representerar majoriteten i vår bevakning” då har man fullständigt lämnat sitt uppdrag om opartiskhet och oberoende.

Undersökningen säger alltså ingenting om hur vi ställer oss i själva sakfrågan, ändå tvekar inte Rapport att trumpeta ut att det råder ökar stöd för Natomedlemskap

Man kunde kanske ha ställt sig några som helst frågor inför Novus nya Natoundersökning, som denna gång inte gällde hur svenska folket ställer sig i frågan, utan om hur många av svenskarna som tror (!!) att vi kommer att gå med i Nato.

Rapport dribblade och sjabblade, men verkade inte ha en aning om i vilkas ledband de numera går i.

Jag är motståndare till Nato, men jag tror tyvärr också att vi blir medlemmar, och siffrorna visade på att antalet som trodde på ett kommande svenskt medlemsskap hade minskat, från 89 procent till 81 procent.

I Rapports sändning var rubriken i rutan i stället ”NATOMEDLEMSKAP: Fortsatt högt stöd”. Trots att frågan inte ens gällde det. Studioreportern Fredrik Skillemar basunerade med hög stämma: ”En stor majoritet av svenskarna är övertygade om att vi förr eller senare blir medlemmar, visar en nya Novusundersökning”, sedan fortsatte han med betydligt mindre bokstäver och övertygelse: ”Men jämfört med den förra mätningen är det nu något färre som tror att vi blir insläppta”. Nästan 10 procent färre, Skillemar & co på Rapport, men var tog den rubriken vägen? ”NATOMEDLEMSKAP: Minskat stöd”?

Undersökningen säger alltså ingenting om hur vi ställer oss i själva sakfrågan, ändå tvekar inte Rapport att trumpeta ut att det råder ökar stöd för Natomedlemskap. Så där skall tillvänjningen alltså se ut. Fint med ett lyhört och politiskt smidigt public service, lierat med det politiska etablissemanget.

Public service-motståndarna fortsätter ändå trots SVT:s högersväng gapa och skrika desperat om vänstervridningen på SVT och i SR, på deras agenda står alltid högst upp: Skrota Sveriges Television.

Vänstervridningen på SVT var möjligen påvisbar under en tid under framför allt tidigt 70-tal (50 år sedan!), rester kan ha existerat inpå 80-talet, men sedan dess har public service tveklöst följt övriga mediers högergir så det skrikit i svängarna. Högergir och högergir, svensk media har så länge jag levt varit borgerligt styrd, drivit borgerliga värderingar och borgerlig politik. Och varit borgerligt ägd till uppemot 80–90 procent.

Högervridningen i svensk media är ett samtida modernt faktum, och snart inställer sig också svensk public service fullt ut i den gemenskapen. Någon som är förvånad?

Läs mer:

Johan Croneman: Stefan Jarl visste hur man skapade autentisk känsla i dokumentärfilmen

Johan Croneman: Brolin får mig att plötsligt förlåta TV4 för all skitmusik

Du kanske också gillar