Hem Världen Putin inför krigslagar i annekterade regioner i Ukraina

Putin inför krigslagar i annekterade regioner i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Regionerna, som ligger i östra Ukraina, annekterades olagligt av Ryssland under en formell ceremoni i Moskva den 30:e september.

Vad onsdagens besked om införande av krigslagar innebär rent konkret i regionen har Putin ännu inte specifierat. Men enligt vad som hittills framgår kan de innebära reserestriktioner och förbud mot allmänna samlingar, censur och utökade befogenheter för rättsmyndigheter, rapporterar AP.

– Jag tror att man ska se det som ett försök att verka som om han har kontroll, inte minst gentemot en hemmapublik och de numera ganska många kritiker som finns bland förståsigpåare, så kallade militära bloggare, säger SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg som är på plats i Chersons grannstad Mykolajiv tillsammans med fotograf Emil Larsson.

Vill ge ett sken av legalitet

Bengt Norborg menar att Putins Ryssland vill ge ett sken av legalitet i och med de här nya orderna och så kallade krigslagarna.

– Egentligen betyder de inte någonting. De som styr i Cherson kunde göra, och har naturligtvis tidigare gjort, precis som de har velat i alla fall – eller som Moskva har velat, säger han.

”Det går inte särskilt bra för dem”

Under tisdagen meddelade den nyligen utsedda Sergej Surovikin, Rysslands befälhavare i Ukraina, att civilbefolkning i staden Cherson ska evakueras. Det handlar om ungefär 50 000-60 000 människor som ska evakueras på sex dagar.

– Det säger ju någonting att även den högste militära befälhavaren menar att man behöver få ut folk därifrån – det går inte särskilt bra. Det säger någonting om att den här ukrainska offensiven verkligen är på gång och att de gör framsteg hela tiden, säger Bengt Norborg.

Du kanske också gillar