Hem Världen Putin vill besöka Kim i Nordkorea – ”Bottenskrap”, säger USA

Putin vill besöka Kim i Nordkorea – ”Bottenskrap”, säger USA

förbi admin
0 kommentar

Det var i slutet av de två ledarnas möte i Ryssland på onsdagen som Kim Jong Un bjöd in Putin att besöka Nordkorea vid en tidpunkt som den ryska presidenten finner lämplig, rapporterat den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

“Putin accepterade inbjudan med nöje och betonade sin vilja att föra vidare den vänskapliga relationen” mellan de båda länderna, rapporterar KCNA.

Vladimir Putin och Kim Jong Un möttes på onsdagen på rymdbasen Vostotjnyj i östra Ryssland.

Under toppmötet förklarade Putin bland annat att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Kim Jong Un bedyrade å sin sida under mötet att Nordkoreas relationer med Ryssland är “första prioritet”.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade att Nordkorea erbjuder sitt “fulla och ovillkorliga stöd” för Rysslands “heliga kamp” för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet, som kom via tolk, ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Efter mötet mellan de båda ledarna uppmanade FN-chefen António Guterres alla länder att respektera FN:s sanktioner mot Nordkorea.

Varje form av samarbete med Nordkorea, från vilket land som helst, måste respektera de sanktioner som har införts av säkerhetsrådet, slog Guterres fast.

Det kom även kommentarer från USA:s utrikesdepartement, där James O’Brien som ansvarar för sanktionsfrågor drog slutsatsen att Ryssland “är nere på bottenskrapet i sin jakt på stöd, eftersom att man har problem med att upprätthålla sin militär”.

Du kanske också gillar