Hem Världen ”Putins bombningar kan knäcka väst innan de knäcker Ukraina”

”Putins bombningar kan knäcka väst innan de knäcker Ukraina”

förbi admin
0 kommentar

Putins krigstaktik är lika enkel som brutal.

Ukraina ska bombas sönder, göras obeboeligt inför vintern: ingen el, ingen värme, inget vatten. Sedan ska utmattade och frusna ukrainare tvinga sina ledare att ge efter för Rysslands krav.

Den systematiska förstörelsen av Ukrainas energisystem som pågår har få paralleller, om några, i modern historia.

Häromdagen meddelade premiärminister Denys Sjmyhal att ”en stor majoritet” av befolkningen saknade elförsörjning. Mer än hälften av landets kraftverk är utslagna.

Detta i ett land med 40 miljoner invånare, där temperaturerna redan är under noll på många håll. Och bombningarna fortsätter, varje dag.

Än så länge förefaller ukrainarnas motståndsvilja obruten. De flesta tycks reagera som familjen Ignatenko i Anna-Lena Lauréns och Lotta Härdelins reportage från Cherson: med trotsig beslutsamhet.

Därför håller kaféer och restauranger öppet i Kiev, ofta med hjälp av dieselgeneratorer. Frisörer klipper sina kunder i skenet av stearinljus, och matbutiker har gått över till kontantbetalning eftersom kassaapparaterna saknar ström.

Opinionsmätningar – även sådana som har gjorts under den pågående ryska bombkampanjen – visar att mellan 70 och 90 procent av befolkningen vill att Ukraina fortsätter motståndet tills ryssarna ger upp och lämnar landet.

Det är respektingivande, men inte oväntat. Att bomba ett folk till underkastelse är en taktik som generellt har fungerat dåligt i den moderna historien.

Den nazityska blitzen 1940 – bombningar av London och andra engelska städer – dödade mer än 40 000 civila och förstörde en miljon hus. Men den knäckte inte britternas motstånd, tvärtom.

Likadant var det med USA:s bombmattor över Hanoi i december 1972, den sista av många sådana operationer under det kriget. Trots tusentals dödsoffer och enorm förstörelse vek vietnameserna inte ner sig. Det var i stället USA som drog sig ur kort därefter.

I ryska pratprogram på tv jublar de flesta deltagare över de pågående bombningarna av Ukraina. Filmklipp på bombnedslag i kraftverk och transformatorer presenteras som ärorika segrar.

Ändå är många inte nöjda. De vill ha ännu hårdare tag. En känd programledare som Vladimir Solovjov vill helst att hela städer jämnas med marken, även om han säger att alla civila först ska uppmanas att lämna dem. Andra föreslår användning av taktiska kärnvapen.

Kanske följer Putin sådana råd om han blir tillräckligt desperat.

Samtidigt är det tydligt att de pågående bombningarna lika mycket är ett vapen riktat mot väst, mot EU och USA, som mot själva Ukraina.

När el, vatten och värme slås ut för tiotals miljoner ukrainare kommer många av dem att tvingas fly västerut för att överleva. Klarar länder som Polen och Rumänien ännu en stor flyktingvåg, med alla de kostnader och slitningar det medför? Samma sak gäller den akuta hjälp Ukraina kommer att behöva under den kommande vintern – generatorer, livsmedel, kanske till och med vatten.

Notan kan inte betalas av någon annan än Ukrainas allierade i EU.

Och här är många redan hårt pressade av höjda energipriser och stigande inflation. Vissa – än så länge oftast grupper på yttersta höger- eller vänsterkanten – drar slutsatsen att vi måste sluta stödja Ukraina med vapen.

Finns det en gräns för hur mycket svenska, tyska och polska elräkningar och julbord kan få kosta innan fler tänker likadant? Putin hoppas att vi närmar oss den gränsen.

Läs mer:

Åttaåriga Karolina i Cherson värmer sig vid ugnsluckan

Ingmar Nevéus: Hoppas inte på fred nu – det finns inget för Putin och Zelenskyj att förhandla om

Du kanske också gillar