Hem Världen Råden till Donald Trump: Vänta med kandidaturen till valet

Råden till Donald Trump: Vänta med kandidaturen till valet

förbi admin
0 kommentar

Republikanerna ser som väntat ut att ta kontrollen över kongressens representanthus efter tisdagens mellanårsval. Kampen om senaten är jämnare och ett avgörande kan dröja ända in i december – då Georgia håller en andra valrunda.

När valet 2022 summeras kan partiet ha makten över båda kamrarna, men den ”stora röda vågen” som förutspåddes har uteblivit. Det gick också sämre än väntat för flera Trumpstödda kandidater i jämna val och expresidenten har pekats ut som en av tisdagens möjliga förlorare.

Själv har han en annan syn på resultatet.

– Trots att gårdagens val på vissa sätt var något av en besvikelse, var det från mitt perspektiv en väldigt stor seger, sade han på onsdagen.

Så går det för partierna i senaten

Senaten har 100 ledamöter, två från varje delstat. De sitter i sexåriga mandatperioder. En tredjedel väljs vartannat år.

Uppdaterat: 221110, kl 16.15.

Källa: CNN, Politico. Grafik: DN.

Så går det för partierna i representanthuset

Representanthuset har 435 ledamöter, olika antal från varje delstat beroende på folkmängd. De väljs på tvååriga mandatperioder.

Så går det för partierna i representanthuset

Uppdaterat: 221110, kl 16.15.

Källa: CNN, Politico. Grafik: DN.

Flera medlemmar i det egna partiet är dock kritiska mot Trumps inflytande och menar att det kostat Republikanerna viktiga mandat.

– Jag är övertygad om att han inte längre borde vara det republikanska partiets ansikte utåt, säger den tidigare kongressledamoten och Trumpanhängaren Peter King enligt The New York Times.

Den avgående senatorn Pat Toomey – vars plats Trumpstödda Mehmet Oz förlorade till Demokraten John Fetterman – kallar expresidentens inflytande på valet ”giftig”.

– I Pennsylvania, precis som på andra platser runt om i landet, måste den största lärdomen vara den giftiga effekten Donald Trump hade på val som var helt möjliga att vinna, säger han, enligt Washington Post.

– Hans stöd för kandidater vars främsta attribut verkar vara deras lojalitet till Donald Trump blev ett stort problem. Det verkar som ju mer ultra-MAGA en kandidat var, desto mer underpresterade den.

Den republikanske senatorn Pat Toomey.Foto: Alex Brandon/AP

Enligt New York Times har Trump inte befunnit sig i ett lika politisk sårbart läge sedan tiden efter kongresstormningen i januari 2021. Samtidigt väntas han meddela sin kandidatur till presidentvalet 2024 på tisdag, då Trump har utlovat ”ett mycket stort tillkännagivande”.

Men nu råder fem av hans egna rådgivare honom att skjuta på beskedet tills Georgias andra valomgång är färdig, rapporterar Washington Post.

– Allt handlar om Herschel (den Trumpstödda republikanen i senatsvalet). Jag kommer att ge honom rådet att vänta tills efter valet. Jag är inte ensam när jag säger att president Trumps bästa drag är att lägga all kraft på att få Herschel Walker vald, säger rådgivaren Jason Miller.

Alla är dock inte lika övertygade om att Trumps inblandning i Georgia är det bästa sättet för Republikanerna att säkra ytterligare ett mandat i senaten.

2020 förlorade han själv delstaten till Joe Biden. I senatsvalet samma år vann både de demokratiska kandidaterna mot republikaner stödda av Trump.

I årets mellanårsval tog också den republikanske guvernören Brian Kemp och den republikanske delstatssekreteraren Brad Raffensperger tydliga segrar. 2020 vägrade de hjälpa Trump omvända valresultat och i år försökte han fälla dem i primärvalen, men misslyckades.

– Tidigare erfarenhet visar att vi förlorat nyliga val i vår delstat när Trump är involverad, säger en republikansk partistrateg till Washington Post.

Du kanske också gillar