Hem Världen Rätten till samkönade äktenskap kan bli federal lag i USA

Rätten till samkönade äktenskap kan bli federal lag i USA

förbi admin
0 kommentar

När den nationella rätten till abort slogs undan genom ett beslut i Högsta domstolen i juni, väcktes farhågor om att rätten till samkönade äktenskap stod näst på tur.

Flera av de konservativa domare som drev fram kullkastandet av Roe mot Wade bedyrade att så inte är fallet, utan att aborträtten ska ses som en enskild fråga. Men i ett särskilt yttrande skriver Clarence Thomas, Högsta domstolens mest konservativa domare, att han inte är främmande för att se över rätten till samkönade äktenskap och preventivmedel.

Han menar att dessa rättigheter inte uttryckligen nämns i konstitutionen och att de därför inte är garanterade. Denna extremt bokstavstrogna syn får långtgående konsekvenser, men det är inte omöjligt att Högsta domstolens konservativa majoritet är beredd att ta dem.

Den risken gör att Demokraterna i kongressen genom lag vill säkerställa att dessa rättigheter inte äventyras genom nya rättsfall och domar.

Två snabbt hopkomna lagförslag har tagits upp i representanthuset. Ett gäller rätten till preventivmedel – men då det fick stöd av endast 8 republikaner anses det omöjligt att ta vidare.

För det andra förslaget – om samkönade äktenskap och äktenskap mellan personer av olika etnicitet – blev resultatet ett annat. Det backades upp av samtliga demokrater – och av 47 republikaner.

Samarbete över partigränserna hör till ovanligheterna i det politiskt polariserade USA, och Demokraterna hoppas att det överraskande stora stödet för ”Respect for Marriage Act” antyder att det kan få en majoritet även i senaten.

Där måste tio republikaner rösta ja för att förslaget ska bli lag.

Det är osäkert – men inte alls osannolikt att det sker. Många senatorer drar ut på sitt besked, men minst fem har hittills meddelat att de kommer att rösta ja. Ett blocköverskridande stöd vore sensationellt, trots att själva sakfrågan – rätten att gifta sig med vem man vill – har blivit allt mindre kontroversiell i USA, och nu stöds av sju av tio amerikaner. Förändringen i attityd har gått på några år, och omfattar även en majoritet republikanska väljare.

Att det är ett valår – mellanårsvalet sker i november – kan dock försvåra partisamarbetet: strikt religiösa väljare utgör en viktig del av republikanernas väljarbas. Och man bjuder ogärna politiska motståndare på en lagmässig seger.

Du kanske också gillar