Hem Världen Republikan greps av insatsstyrka – tros ligga bakom skjutningar mot demokraters hem

Republikan greps av insatsstyrka – tros ligga bakom skjutningar mot demokraters hem

förbi admin
0 kommentar

I mellanårsvalet misslyckades republikanen Solomon Peña med att besegra demokraten Miguel Garcia i kampen om en plats i New Mexicos delstatskongress. Efter storförlusten har han hävdat att valet var riggat. Enligt polisen har han oinbjuden kommit hem till folkvalda demokrater med dokument som påstods visa att han i själva verket vunnit röstningen.

39-åriga Peña misstänks nu vara hjärnan bakom en flera skjutningar mot demokraters bostäder i Albuquerque, delstatens största stad, skriver AP. Ingen har skadats, men i ett av fallen gick kulor genom väggen till en senators 10-åriga dotters sovrum.

På måndagen greps Peña av polisens insatsstyrka. Han anklagas för att ha betalat fyra personer för att utföra två skjutningar. Vid ett tillfälle ska politikern själv ha försökt att avfyra skott, men vapnet fungerade inte, enligt polisen.

Tomhylsor från en av brottsplatserna matchar en pistol som hittats i en bil registrerad på Peña. Han ska också ha skickat sms till det övriga misstänkta med adresserna han ville att de skulle skjuta mot, enligt New York Times.

– I ett av fallen sköts det bara timmar senare, säger polisen Kyle Hartsock på en pressträff, enligt CNN.

Polisen anser det klarlagt att gärningarna var politiskt motiverade.

– Det har handlade om en högerradikal, en valförnekare, som gjorde det värsta man kan göra vid politisk oenighet, vilket är att ta till våld, säger borgmästaren Tim Keller.

Det republikanska partiet i New Mexico fördömer Peña.

”Om han är skyldig måste han åtalas med lagens fulla kraft”, skriver partiet i ett uttalande.

I somras rapporterade lokalmedia att 39-åringens brottsregister riskerade att hindra honom från att tjänstgöra i delstatskongressen. Han har tidigare dömts för ibland annat inbrott och stöld och suttit flera år i fängelse. En distriktsdomare beslutade senare att han fick ställa upp i valet.

– Jag står med Donald Trump. Jag vill inte ha något med er att göra, svarade Peña när en reporter ställde frågor om hans kriminella förflutna.

Polisen utreder ytterligare två skjutningar de tror att politikern kan vara inblandad i. Myndigheten utesluter inte fler gripande i ärendet.

Du kanske också gillar