Hem Världen Republikanerna framåt i representanthuset – jämnt i senatsvalet i USA

Republikanerna framåt i representanthuset – jämnt i senatsvalet i USA

förbi admin
0 kommentar

Vallokaler i flera delstater i USA har stängt. Redan nu står det enligt AP:s prognoser klart att senaten har fått sin första nya medlem, där väljarna i Vermont valt demokraten Peter Welch att ersätta demokraten Patrick Leahy, som går i pension.

De tidiga siffrorna från rösträkningarna pekar på att det hittills gått som förväntat i de respektive partiernas starka fästen. Republikanernas Tim Scott, South Carolina och Rand Paul, Kentucky, har säkrat sina omval, enligt nyhetsbyrån.

I Florida lyckas den republikanske senatorn – och tidigare presidentaspiranten – Marco Rubio vinna en tredje mandatperiod. Han besegrade demokraten Val Demings, som på förhand såg ut att ha en hyfsad chans. Florida har tidigare ansetts vara en så kallad swingstate, där partisympatierna skiftat, men har blivit ett allt tydligare republikanskt fäste, vilket även tisdagens resultat verkar befästa.

I Pennsylvania, en av få platser där Demokraterna har en chans att ta en tidigare republikansk stol i senaten, har demokraternas John Fetterman en knapp ledning mot kändisdoktorn Mehmet Oz, med nästan hälften av rösterna räknade.

Men vilket parti som kommer att ha maktbalansen i senaten är vid 04-tiden svensk tid fortsatt osäkert.

I representanthuset lutar det åt republikanskt maktövertagande. Hittills har 95 stolar vunnits av republikaner, medan 55 har vunnits av demokrater, enligt The New York Times prognos.

Jämnt i Georgia

Även i det viktiga Georgia har vallokalerna stängt. Där har det i opinionsundersökningar varit jämnt mellan sittande senatorn Raphael Warnock, som är demokrat, och den republikanske utmanaren Herschel Walker. Georgia har tidigare varit ett republikanskt fäste, men har på senare år börjat luta mot Demokraterna. I förra valet vann demokraterna båda senatsposterna i jämna val, och Joe Biden vann dessutom presidentvalet i delstaten.

Men det är inte säkert att det kommer att avgöras i det här valet vem som blir senator. För att säkra platsen krävs minst 50 procent av rösterna, annars hålls en andra valomgång. Med 72 procent av rösterna räknade har Walker ett knappt övertag, men under 50 procent av rösterna.

Demokraten Stacey Abrams utmanar också sittande republikanen Brian Kemp i delstaten i guvernörsvalet i Georgia, men Kemp har en tydlig ledning.

Senaten tros bli jämn

Under natten kommer vallokalerna att stänga i USA:s delstater allteftersom. Först klockan 06, finsk tid, stänger vallokalerna i viktiga Kalifornien på östkusten.

Valresultatet kommer att påverka USA:s president Joe Bidens möjligheter att driva igenom sin politiska agenda. Opinionsmätningar tyder på att Republikanerna går mot en tydlig seger i underhuset, medan senaten tros bli mer jämn.

Vanligtvis går oppositionen starkt i ett mellanårsval – bara tre gånger sedan 1906 har den sittande presidentens parti gått stärkta i kongressen ur ett mellanårsval – och Biden brottas dessutom med lågt förtroende i opinionsmätningarna.

Konspirationsteorier flödar

Det har också redan höjts vilseledande röster om valfusk, bland annat i Arizona där en del röstmaskiner bitvis inte fungerade som de skulle. Myndigheterna rapporterade kvickt att problemet verkade ha berott på en skrivarinställning, och att tekniker löst det, men det hindrade inte en del konspirationsteoretiker från att hävda att valet var riggat.

– Folk letar efter saker som går fel för att bevisa sina förutfattade meningar om att valet var riggat. Och det kommer alltid vara saker som går fel, säger Bret Schafer vid oberoende organisationen Alliance for Securing Democracy till AP.

Fem delstater håller också folkomröstningar om abort.

Du kanske också gillar