Hem Världen Republikanerna redo att rösta – trots tvivel på valet

Republikanerna redo att rösta – trots tvivel på valet

förbi admin
0 kommentar

Nu börjar det igen, meddelade Donald Trump i veckan som gick på plattformen Truth Social.

Och så började han mycket riktigt igen – med att sprida uppgifter om ”riggade val” i vågmästarstaten Pennsylvania.

Mönstret går igen från presidentvalet 2020, när Trumphögern spred konspirationsteorier om valfusk och korruption i rösträkningen långt före själva valdagen.

Faktum är att Donald Trump framförde liknande anklagelser mot rösträkningen redan hösten 2016 – men han kom av sig lite, när han faktiskt gick och vann valet mot Hillary Clinton.

Ledande republikaner hade i helgen lite svårt att svara entydigt på om de är beredda att godkänna valresultaten i tisdagens mellanårsval. Ronna McDaniel, ordförande för partikansliet Republican National Committee, meddelar till exempel att kandidaterna kommer att acceptera resultaten – när alla möjligheter att protestera är uttömda.

Kanske har hon och hennes partikamrater inte så mycket att frukta den här gången. Opinionsmätningarna förutspår framgångar för Republikanerna i mellanårsvalet.

Mycket talar för att Demokraterna förlorar majoriteten i representanthuset.

Kampen om senaten ser ut att bli jämnare. Men Demokraternas kandidater har under de senaste veckorna tappat mycket av försprånget i avgörande delstater som Pennsylvania, Georgia, Arizona och New Hampshire.Foto: Joe Raedle/Getty

I slutändan handlar valet inte om att nå ut till tveksamma mittenväljare, utan att få så många som möjligt i väljarbasen att gå och rösta.

Enligt en ny mätning från Washington Post och ABC går det bättre för högern än för vänstern på den punkten. 80 procent av de väljare som lutar åt Republikanerna uppger att de är säkra på att de ska gå och rösta, mot 74 procent av väljarna som föredrar Demokraterna. Och 48 procent av Republikanernas sympatisörer uppger att de följer valet mycket noga, mot 37 procent av Demokraternas sympatisörer. Vid mellanårsvalet för fyra år sedan vägde det lika på den punkten.

Man kan väl säga att det är upplagt för intressanta studier av väljarnas psykologi. För medan en överväldigande majoritet av Demokraternas sympatisörer har förtroende för rösträkningen, så uppger en betydande del av Republikanernas väljare – 45 procent – att de tvivlar på att valet kommer att gå rätt till.

Det är inte konstigt, med tanke på hur Trump och hans anhängare har pumpat ut propaganda om det stulna valet i flera år. Det intressanta är att det inte tycks avskräcka väljarna från att gå och rösta.

Mellanårsval brukar inte locka lika många väljare som presidentval och med svenska mått mätt brukar valdeltagandet vara lågt. För fyra år sedan stannade det på 49,4 procent – och det var ändå det högsta valdeltagandet i ett mellanårsval i USA på över hundra år.

Förtidsröstning i Milwaukee, Wisconsin.Foto: Chip Somodevilla/AFP

Hittills i år har över 40 miljoner väljare utnyttjat möjligheten att förtidsrösta. Det är faktiskt fler än för fyra år sedan. Ledande experter i USA vill inte dra långtgående slutsatser om det totala valdeltagandet eftersom väljarnas beteenden och villkoren för förtidsröstning har förändrats en hel del under de senaste fyra åren. Det kan hända att det framför allt är förtidsröstningen som ökat.

Michael McDonald, statsvetare vid universitet i Florida, säger till CNN att valdeltagandet kommer att variera över landet – med betydligt större engagemang i delstater där valen uppfattas som viktiga och jämna.

Pennsylvania kan räknas dit.

Det låter motsägelsefullt: En betydande del av väljarkåren i USA ifrågasätter valets legitimitet, samtidigt som de stärker legitimiteten i valet genom att delta.

Men för valforskare är det ingen nyhet att starkare polarisering kan ge högre valdeltagande. Det är på gott och ont när väljarna uppfattar att politiken gör skillnad.

Du kanske också gillar