Hem Världen Riksdagen stödjer Ukraina som EU-kandidat

Riksdagen stödjer Ukraina som EU-kandidat

förbi admin
0 kommentar

Hon säger samtidigt, i samrådet med nämnden inför midsommarens EU-toppmöte i Bryssel, att kandidatstatus ger Ukraina hopp.

I EU-nämnden finns det en majoritet för att EU bör ge också Georgien status som kandidat. Men nämnden ansluter sig tillsvidare till EU-kommissionens förslag om att vänta med Georgien.

– Georgien är för långt ifrån, säger Magdalena Andersson.

Hon är mycket glad över att EU-nämnden stödjer regeringens linje.

– Det är bra att vi har fått så brett stöd i riksdagen för att säga ja till Ukraina och Moldavien som kandidatländer. Det kommer att betyda otroligt mycket för de här länderna, inte minst för Ukraina men också för Moldavien som ju har tagit emot många ukrainska flyktingar, säger statsministern efter EU-nämndens möte.

Samtal med Zelenskyj

– Senare i eftermiddag ska jag ha ett samtal med president Volodymyr Zelenskyj om detta.

Magdalena Andersson understryker att direkt militärt stöd till Ukraina är avgörande för att landet ska kunna stå emot den ryska militärmakten. I den justerade ändringsbudget som riksdagen ska rösta om idag finns två miljarder vikta för stöd till Ukraina, en miljard extra utöver vad regeringen föreslog i sin första version.

– Vi tittar på hur det kan effektueras, säger statsministern.

– Vi vill ju kunna stödja Ukraina så fort som möjligt, det är oerhört viktigt för dem att både kunna få direkt militärt stöd och finansiellt stöd, säger Magdalena Andersson.

Även om Ukraina och Moldavien får klartecken av EU-ländernas stats- och regeringschefer på toppmötet så kommer förhandlingarna att ta lång tid. Om de godkänns så får de sin kandidatstatus bra mycket tidigare än vad andra länder har fått i motsvarande läge.

Statsministern tror inte att toppmötet kommer att ge klartecken för att inleda förhandlingar om medlemskap med Albanien och Nordmakedonien, som fick kandidatstatus för flera år sedan.

Du kanske också gillar