Hem Världen Rikspolischefen i grunden positiv till Tidöavtalet

Rikspolischefen i grunden positiv till Tidöavtalet

förbi admin
0 kommentar

Visitationszoner, anonyma vittnen, obligatorisk häktning i fler fall, utökad kameraövervakning – det är några av de förslag som förs fram i Tidöavtalet och som rikspolischef Anders Thornberg översiktigt kommenterade under en pressträff på onsdagen.

– Jag pekar inte ut någon enskild åtgärd, jag tycker det är viktigt att alla förslag utreds och prövas noggrant. Inriktningen ser bra ut. En rad andra utredningar om nya verktyg som den gamla regeringen satte igång har ännu inte kommit på plats, men när de gör det kommer det också att öka vår förmåga, säger Anders Thornberg.

Polisen har enligt honom tätt samarbete med Danmark, varifrån flera av förslagen hämtats.

– Allt går inte att applicera rakt av. Vi har en delvis annorlunda situation och måste skruva på våra arbetsmetoder på många fronter. Dagens situation med unga, känslostyrda gärningsmän utan konsekvenstänk kräver att vi ställer om. Framför allt måste vi bli snabbare och vi måste bli fler, säger Anders Thornberg.

Högst upp på hans önskelista står att förslaget om att införa utökade möjligheter att använda preventiva tvångsmedel – det vill säga hemlig avlyssning i förebyggande syfte – blir verklighet tidigare än 2024, som planerat.

– Att få tillgång till mer krypterad information skulle hjälpa oss otroligt mycket i kampen mot den organiserade brottligheten och med att få stopp på våldspiralen, säger rikspolischefen.

Han beskriver de redan inledda satsningarna på utökad kameraövervakning och annan ny teknik som helt avgörande för utredningsarbetet. Det nyinrättade skjutvapencentret i Stockholm, där man snabbare kommer att kunna undersöka och jämföra de vapen som används vid skjutningar, kommer enligt honom också att öka polisens förmåga.

I Tidöavtalet står det inte en rad om 10 000 fler polisanställda till 2024. Enligt Thornberg ligger den planen dock fast. På sikt är regeringens mål att nå en polistäthet som ligger på EU-genomsnittet – vilket motsvarar 31 000 poliser, jämfört med dagens drygt 22 000.

– Det går inte att lösa över en natt, men det är otroligt viktigt att vi blir fler. Tills dess måste vi göra det vi kan med det vi har, säger Anders Thornberg.

Läs mer

Anonyma vittnen – riskerar vi grundläggande rättsprinciper?

Du kanske också gillar