Hem Världen Rockad i Kina: “Tecken på enmansvälde”

Rockad i Kina: “Tecken på enmansvälde”

förbi admin
0 kommentar

Den innersta kretsen i Kinas maktelit kallas politbyråns ständiga utskott, med sju ledamöter. President Xi Jinping är högst rankad, och de senaste åren har Li Keqiang varit tvåa.

Men nu får inte Li vara kvar längre, framgår av den namnlista som publicerats på lördagen. Det tolkas dels som ett underkännande av de ekonomiska reformer som Li stått för, dels som att Xi stärker sitt diktatoriska grepp om världens folkrikaste land.

– Li Keqiang har varit den mest framhärdande företrädaren för den gruppering som konkurrerar med Xi Jinpings egen gruppering, säger Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum.

Tesen att det rör sig om en manöver för att konsolidera makten stärks av att även Wang Yang, del av samma gruppering med koppling till Kommunistpartiets ungdomsförbund som Li, petas från det ständiga utskottet.

Sammanlagt fyra av sju platser i utskottet ska därmed få nya innehavare.

– Det ska bli väldigt spännande att se i morgon, när det nya ständiga utskottet presenteras, om Xi Jinping får in sina egna allierade på samtliga platser eller om det kommer in någon från den konkurrerande falangen.

“Enmansvälde”

Vid sidan av personalutnämningar ger revideringen av partistadgan en fingervisning om den pågående maktkampen. Där ser det enligt Björn Jerdén ut att komma in skrivningar som befäster Xi Jinping som den så kallade kärnan i partiet.

– Det är ett tecken på enmansvälde, säger han.

Det har samtidigt spekulerats i att Xi Jinpings teoretiska bidrag i stadgan skulle förkortas till “Xi Jinping-tänkande”, något som inte verkar bli fallet.

– Det skulle ha upphöjt hans teoretiska bidrag till samma nivå som Mao Zedong. Men nu tycks det inte bli någon förändring vad jag har sett hittills.

Lördagens besked är enligt Jerdén en tydlig indikation på att Xi Jinpings makt kommer att stärkas ytterligare, men inte fullt så mycket som en del bedömare hade trott.

Föregångare leddes ut

Även expresidenten och den tidigare generalsekreteraren Hu Jintao hamnade oväntat i rampljuset. Mitt under avslutningsceremonin i Folkets stora hall i Peking på lördagen leddes 79-årige Hu ut, synbarligen mot sin vilja. Det spekuleras i att det kan vara av hälsoskäl, men ingen förklaring gavs omedelbart.

– Det är anmärkningsvärda tv-bilder som leder till spekulationer. Jag kan inte säga i dag vad det kan tänkas bero på, men det är klart att det finns symbolik i att Xi Jinpings företrädare som generalsekreterare av allt att döma leddes bort samtidigt som hans makt cementerades.

Kommunistpartiets kongress äger rum vart femte år, och ska avgöra hur diktaturen styrs den kommande perioden.

Enligt hårt styrda statliga medier valdes en ny centralkommitté under lördagsförmiddagen. Den består av ungefär 205 personer och väljer i sin tur en politbyrå på cirka 20 man, varav det sju personer starka ständiga utskottet har den yttersta makten.

I den 205 namn långa listan saknas Li Keqiang, Wang Yang och två andra hittillsvarande ledarfigurer, Han Zheng och Li Zhanshu, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kinas tidigare president och generalsekreterare Hu Jintao, stående i mitten, leds ut från avslutningsceremonin under Kommunistpartiets kongress. Bild: Andy Wong/AP/TT

Xi Jinping har varit Kinas president sedan den 14 mars 2013. Han är även ordförande för landets mäktiga centrala militärkommission och för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet, samt generalsekreterare för Kommunistpartiet.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kommunistpartiet. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun och sångerskan Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi har under sin tid som Kinas högste ledare kontinuerligt utökat sin makt. 2017 skrevs hans namn in i Kommunistpartiets stadgar, något som tidigare enbart har varit fallet med grundaren Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.

Året därpå beslutade Nationella folkkongressen att avskaffa begränsningen för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket gör det möjligt för Xi att behålla makten även efter 2022 års partikongress.

Du kanske också gillar