Hem Världen Rysk journalist döms igen

Rysk journalist döms igen

förbi admin
0 kommentar

På torsdagen inleddes en stor uppmärksammad rättegång i Moskva där den ryska journalisten Marina Ovsjannikova misstänks för att ha spridit ”lögnaktig information om den ryska armén” på sociala medier.

Det var den 17 juli, bara dagar efter att hon ensam demonstrerat nära Kreml med plakat som kritiserade invasionen i Ukraina och president Vladimir Putin, som Ovsjannikova greps – igen. 

Denna gång dömdes hon till böter på motsvarande 8 500 kronor efter att domstolen slagit fast att hon gjort sig skyldig till brotten som hon åtalats för. 

– Syftet med rättegången är att skrämma alla människor i Ryssland som motsätter sig kriget, sa Ovsjannikova under torsdagens rättsförhandlingar.

Fick sparken efter tv-kupp 

Böteslappen är Ovsjannikovas andra.

Hon skapade först rubriker över hela världen när hon protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina i direktsänd rysk tv i mars i år. 

Bakom ryggen på sina medarbetare i tv-studion höll hon upp en skylt med texten ”Stoppa kriget”.

Hon fick efter sin kupp omgående sparken från tv-kanalen och dömdes så småningom till böter på omkring 5 000 kronor.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som ”krig”, ”offensiv” eller ”invasion”. Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

Vägrar lämna Ryssland 

Marina Ovsjannikova hade arbetat för den ryska Kreml-styrda tv-kanalen i över 20 år.  

I flera intervjuer har hon sagt att Rysslands krig mot Ukraina var droppen som fick bägaren att rinna över.

Strax innan tv-kuppen genomfördes spelade Ovsjannikova in en video som spreds i sociala medier. I videon sa hon bland annat:

– Tyvärr har jag ägnat många av de senaste åren åt att arbeta för Channel One, med Kreml-propaganda, och jag skäms djupt över detta.

Hon har även erbjudits asyl i Frankrike, men uppgett att hon inte kommer att lämna Ryssland. Sedan tv-kuppen har hennes texter publicerats i tyska tidningen Die Welt.

”Kriget i Ukraina blev en vändpunkt där tystnad inte längre var ett alternativ.”, skrev hon i sin första text för tidningen.

Experten: Så mycket skulle det kosta att bygga upp Ukraina

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier: ”Kommer behöva bekostas utifrån”

Du kanske också gillar