Hem Världen Rysk reträtt från Cherson kan vara förestående

Rysk reträtt från Cherson kan vara förestående

förbi admin
0 kommentar

Rysslands president Vladimir Putin deklarerade på onsdagen att krigslagar ska införas i fyra annekterade regioner i Ukraina. I en av dem, Cherson, kommer man nu att inleda en ”evakuering”, eller tvångsförflyttning, av invånarna.

– Allt fler bedömare menar att det här är ett sätt att rättfärdiga en reträtt från Cherson, att man alltså skulle ge upp staden, säger Bengt Norborg, SVT:s reporter på plats i Ukraina.

”Knäpptyst från ukrainsk sida”

Något som förstärker teorin om en förestående reträtt är att den nytillträdde ryske befälhavaren i Ukraina, Sergej Surovikin, själv sagt att en ”svår situation har uppstått” i regionen.

Uttalandet är ”mycket ovanligt” och ”indikerar att ryska myndigheter på allvar överväger ett stort tillbakadragande av sina styrkor från området väster om Dnepr”, skriver brittisk underrättelsetjänst i en lägesuppdatering.

Ett av tecknen på att en motoffensiv är på ingång i området är just avsaknaden av tecken, menar Bengt Norborg:

– Det är knäpptyst från ukrainsk sida, precis som förra gången man gjorde en rejäl framryckning här nere i söder. Då släppte man egentligen ingen information alls förrän den redan var ganska långt kommen.

– Sammantaget skulle det här kunna innebära att den ukrainska offensiven är på gång och att man väntar sig ett slag nere i Cherson.

Oro för ny rysk attack

Det finns samtidigt en oro i Ukraina att Ryssland har andra planer i samband med att Cherson töms på folk. En oro som dels har att göra med den militära spelplanen, men också den redan hårt ansatta energiförsörjningen.

– En del befarar att man också kommer att spränga en damm uppströms i floden Dnepr vid kraftverket i staden Nova Kachovka, och därmed sätta delar av Cherson och området runt staden under vatten för att försvåra en ukrainsk framryckning, säger Bengt Norborg.

– Det skulle vara förödande.

Se SVT:s team på plats i Ukraina berätta om Rysslands eventuella reträtt från Cherson i videon ovan.

Du kanske också gillar