Hem Världen Ryska styrkor lämnar Mariupol – nya evakueringar väntar

Ryska styrkor lämnar Mariupol – nya evakueringar väntar

förbi admin
0 kommentar

Kvar i sargade och sönderskjutna Mariupol finns runt 2 000 ryska soldater, vilket motsvarar ungefär två bataljonstaktiska grupper, enligt USA. De befinner sig runt stålverket Azovstal, där de sista ukrainska soldaterna i staden har tagit sin tillflykt.

En markoffensiv i området fortsätter, trots Rysslands president Vladimir Putins tidigare order om att stålverket skulle isoleras och inte stormas, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelseanalys.

”De förnyade försöken att säkra Azovstal och helt inta Mariupol är troligtvis kopplat till kommande segerdagen den 9 maj och Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina” står det i rapporten.

Nya evakueringar under fredagen

Nästan 500 civila har evakuerats ur staden och stålverket i veckan, enligt ukrainska presidentämbetet.

En ny fordonskolonn organiserad av FN och Internationella rödakorskommittén hoppas komma fram på fredagsmorgonen för att evakuera de omkring 200 civila som, enligt Mariupols borgmästare, gömmer sig i tunnlarna under stålverket.

– Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att få ut människor från detta helvete, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk, säger till nyhetsbyrån AFP att evakueringarna under fredagen kommer att fokusera på de som är fast i stålverket.

Unicef: Eldupphör brakar samman

Ryssland lovade att styrkorna vid stålverket skulle pausa striderna i tre dagar, mellan klockan 07–17, från och med i torsdags, men uppgifterna om eldupphöret efterlevdes gick under gårdagen isär.

– Vi har haft så många ensidiga eldupphör som brakat samman och det slutar alltid med civila offer. Vi behöver flera evakueringar, säger James Elder, talesperson för Unicef, till SVT:s Morgonstudion på fredagen.

Du kanske också gillar