Hem Världen Ryskt företag vill ge soldater pengar för förstörd stridsvagn från väst

Ryskt företag vill ge soldater pengar för förstörd stridsvagn från väst

förbi admin
0 kommentar

USA, Tyskland och flera andra europeiska länder har utlovat att skicka avancerade stridsvagnar de kommande månaderna till Ukraina, där det snart är ett år sedan den ryska invasionen.

Beskedet har kritiserats från Kreml, som kallar det hela en ”farlig upptrappning”.

Ett ryskt företag i energibranschen, Fores, utlovar nu en belöning på fem miljoner rubel, motsvarande närmare 750 000 kronor, till de första soldater som förstör eller tar över en av de stridsvagnar som kommer från västländerna, skriver Reuters.

Därefter utlovas 500 000 rubel, motsvarande omkring 75 000 kronor, för alla efterföljande attacker på västliga stridsvagnar. Företaget upprepar de ryska oficiella budskapen om att stridsvagnarna är en upptrappning, och tillägger även att man betalar 15 miljoner rubel för ett stridsflygplan från väst, om dessa skulle levereras till Ukraina.

Exakt när de utlovade stridsvagnarna kan anlända till Ukraina är oklart. Leveransen av USA:s Abrams-stridsvagnar är sannolikt flera månader bort, Tyskland tror på en första leverans under våren och Storbritanniens ”Challenger” planeras vara framme först i slutet av mars.

Ryssland har under kriget gått ut med uppgifter om att hundratals västerländska vapen har förstörts i Ukraina av ryska soldater, men siffrorna har tillbakavisats av Uukraina. Ryssland uppger sig ha förstört fler Himars-artillerisystem än som ens har funnits i Ukraina, hävdar Kiev.

Läs mer:

Expert: Hundra stridsvagnar kan skickas till Ukraina

Explainer: Vad har stridsvagnen för betydelse i krig?

Expert: Stridsvagnar från väst kan bidra till ukrainsk seger

Du kanske också gillar