Hem Världen Ryssarna tar skydd vid kärnkraftverket i Ukraina

Ryssarna tar skydd vid kärnkraftverket i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Att använda civila som ”mänskliga sköldar” är förbjudet, ett brott mot krigets lagar. Ändå är detta just vad Ryssland gör – i massiv skala – i kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina.

Här har ryssarna förskansat sig sedan den 4 mars, med över 500 soldater.

Tusentals ukrainska tekniker och ingenjörer fortsätter att hålla reaktorerna igång, ständigt kontrollerade av ryska vakter på jakt efter ukrainska ”spioner”.

– De kan bara komma fram, provocera dig, och sedan slå dig i ansiktet med ett gevär, säger en tekniker till Wall Street Journals utsända.

– Folk bara försvinner och kommer aldrig tillbaka. Andra gör det, men de har tillbringat ett par veckor i någon källare utan mat och vatten, säger en annan.

Att tala ukrainska, eller att ha ”nationalistiska” uppdateringar på sin telefon, kan räcka för att gripas. Det förekommer också uppgifter om tortyr, och minst en person – teknikern Serhij Sjvets – har skjutits till döds just på grund av sådana misstankar.

*Områden som ISW bedömer att ryska styrkor har opererat i eller inlett attacker mot, men inte kontrollerar. Källa: ISW.

Porträtt på Putin har hängts upp på väggar inne i reaktorhallarna. Ryska flaggor vajar över hela anläggningen.

Samtidigt sitter ryska experter från statliga Rosatom i en bunker och utreder möjligheterna att ansluta kraftverket till det ryska elnätet. De tvingar ukrainska kolleger att lära dem de tekniska uppdateringar som har skett på senare år med stöd av västligt bistånd.

Sedan cirka tre veckor tillbaka använder Ryssland också anläggningen som en offensiv militärbas. Raketartilleri av typ Grad och Smertj har flyttats hit tillsammans med stridsvagnar och stora mängder ammunition, och det används kontinuerligt.

Ukrainarna på kärnkraftverket är i praktiken gisslan, de utgör en sorts mänskliga sköldar.

Men i en vidare bemärkelse är stora delar av Europas befolkning en mänsklig sköld här. För om de ukrainska styrkorna skulle få in en fullträff på en av kraftverkets sex reaktorer skulle det kunna utlösa en olycka värre än den i Tjernobyl 1986, med radioaktivt nedfall hundratals mil från Zaporizjzja.

Flera byggnader skadades när Ryssland intog kärnkraftverket åtta dagar efter invasionen i Ukraina. Tre av verkets sex reaktorer är fortfarande aktiva, och sköts av ukrainsk personal under vapenhot.

Flera byggnader skadades när Ryssland intog kärnkraftverket åtta dagar efter invasionen i Ukraina. Tre av verkets sex reaktorer är fortfarande aktiva, och sköts av ukrainsk personal under vapenhot.

Foto: Energoatoms presstjänst/AP

Därför vågar Ukraina inte attackera de ryska positionerna med sitt nya amerikanska långtskjutande artilleri, som har använts framgångsrikt på andra håll. Landet vågar inte anfalla över huvud taget.

– De gömmer sig så de inte kan bli träffade. Varför skulle de annars hålla till i ett kraftverk, säger Oleksander Sajuk, borgmästare i Nikopol, en stad på andra sidan av vattenreservoaren Kachovka i Dnjeprfloden. Härifrån kan man tydligt se reaktorerna en halvmil bort över vattnet.

Just Nikopol är värst drabbat av artillerielden från ryssarna på kärnkraftverket. Staden angrips i stort sett varje natt med raketbeskjutning, till synes utan tydliga mål.

– Vi är som dömda fångar som tvingas stå still medan de blir skjutna. De skjuter på oss och vi kan inget göra, säger pensionären Halyna Hrasjtjenkova till New York Times.

Rysk militär vaktar kärnkraftverket. Sedan tre veckor tillbaka används det också som bas för raketattacker mot ukrainskkontrollerade områden.

Rysk militär vaktar kärnkraftverket. Sedan tre veckor tillbaka används det också som bas för raketattacker mot ukrainskkontrollerade områden.

Foto: AP

Videor från natten till måndagen visar nedfallande fosfor över vanliga bostadshus, ammunition som ryssarna har använt på många andra platser i Ukraina och som orsakar bränder och kan leda till död genom kvävning.

I just denna attack dödades en äldre kvinna och en annan person skadades svårt.

Andra nätter är dödssiffrorna högre i Nikopol. Många av de tidigare cirka 100 000 invånarna har flytt staden – av rädsla för bomberna, men också av oro för en kärnkraftsolycka.

För även om kraftverket klarar sig undan direkta träffar har säkerhetsriskerna ökat betydligt sedan det ockuperades.

Under flera veckor stoppades den automatiska överföringen av data från kraftverket till Internationella kärnenergiorganet IAEA. Under den tiden hade ett allvarligt tillbud kunnat ske utan att omvärlden visste det.

När ryska trupper intog kärnkraftverket i Zaporizjzja den 4 mars var det första gången i världshistorien en sådan anläggning har erövrats av militär.

När ryska trupper intog kärnkraftverket i Zaporizjzja den 4 mars var det första gången i världshistorien en sådan anläggning har erövrats av militär.

Foto: AFP

IAES:s generalsekreterare Rafael Grossi har också krävt att få inspektera de stora lager av plutonium och anrikat uran som finns på platsen – och som skulle kunna användas till kärnvapen om det faller i orätta händer.

– Vi hoppas kunna se efter så att inte några hundra kilo saknas. Det är sådant som håller oss uppe om nätterna, sade han nyligen vid en konferens.

En annan riskfaktor är att de ryska styrkorna har lagt ut stora mängder personminor längs flodstranden vid kärnkraftverket. Experter befarar att dessa kan skada det vatten som efter filtrering används för att kyla använt bränsle.

Men den största faran är kanske personalen. Hur kan man vänta sig att tekniker som hela tiden fruktar för sitt liv, som riskerar tortyr och inlåsning, ska sköta säkerheten kring reaktorerna som om inget hade hänt?

Läs mer:

Putins nya vapen: ”Har inte sin like i världen”

Första ukrainska spannmålsexporten sedan krigsutbrottet

Du kanske också gillar