Hem Världen Ryssland lovar eldupphör för att evakuera stålverket

Ryssland lovar eldupphör för att evakuera stålverket

förbi admin
0 kommentar

Hundratals civila har evakuerats från Mariupol under en insats ledd av FN och Röda korset de senaste dagarna. Samtidigt har Ryssland tryckt på med en offensiv mot det stora industriområdet där stålverket Azovstal ligger.

Enligt Ukraina pågår nu, efter en omfattande bombning och artilleribeskjutning, strider inne på industriområdet.

Omkring 200 civila, däribland kvinnor och barn, uppges fortfarande befinna sig i tunnelsystem med bunkrar, men förödelsen är så stor att det är svårt att evakuera dem.

– Det tar helt enkelt tid att lyfta ut folk ur de underjordiska skyddsrummen. Under rådande omständigheter kan vi inte använda maskiner för att rensa bort bråten. All måste göras för hand, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidigt på torsdagen.

Enligt Zelenskyj står Ukraina redo för att garantera eldupphöret.


Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Denis Prokopenko, befäl i det ukrainska Azovregementet, sade sent på onsdagskvällen att det pågår ”svåra, blodiga strider” mot ryska trupper, som uppges ha tagit sig in på området.

Ryssland har lovat en paus i de militära aktiviteterna under dagtid på torsdagen samt ytterligare två dagar mellan klockan 08–18 för att civila ska kunna ta sig ut.

Enligt Osnat Lubrani, FN:s humanitära koordinator i Ukraina, har över 300 personer evakuerats från Mariupol och andra områden i södra Ukraina i två omgångar.

– Även om den andra evakueringen var omfattande måste mycket mer göras för att för att garantera att civila som fastnat i striderna kan komma därifrån, i den riktning de vill.

Det är oklart om fler evakueringar under FN:s överinseende är planerade, skriver Reuters.

Du kanske också gillar