Hem Världen Ryssland Ukraina • Boris Johnson: ”Största kriget sedan 1945”

Ryssland Ukraina • Boris Johnson: ”Största kriget sedan 1945”

förbi admin
0 kommentar

Boris Johnson befarar att den ryska offensiven redan inletts i Ukraina.

Brittisk underrättelsetjänst varnar samtidigt för en storskalig invasion med Kiev som slutmål.

– Det kan bli det största kriget i Europa sedan 1945, säger Johnson.

Den amerikanska regeringen uppskattar att mellan 169 000 och 190 000 ryska soldater och separatister finns utspridda längs den ukrainska gränsen.

Under lördagens säkerhetskonferens i München presenterade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nya underrättelseuppgifter som pekar på en invasion där huvudstaden Kiev omringas.

– Allt tyder på att planen på vissa sätt redan satts i gång. Folk måste förstå hur många människoliv som står på spel här, sade Johnson.

Boris Johnson säger att han befarar att den ryska offensiven redan har börjat.

Hot om nya sanktioner

Premiärministern hotade samtidigt Ryssland med nya sanktioner där ryska företag kan stoppas från att handla med pund och dollar.

Ryssland valde att nobba säkerhetsmötet, men under söndagseftermiddagen kommer Vladimir Putin och franske presidenten Emmanuel Macron att ha ett telefonmöte om det spände läget. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har också krävt ett möte med Putin för att förstå vad Ryssland vill.

Massevakuering i Donbass

De ryskkontrollerade områdena i Donbass-regionen inledde i går en evakuering av de boende samtidigt som separatistledarna kallade in alla män i krigsför ålder.

Västvärldens ledare oroas över utvecklingen och Boris Johnson varnar nu för att den värsta krigssituationen sedan andra världskriget kan vara runt hörnet.

– Jag är rädd att planerna vi ser kan leda till det största kriget i Europa sedan 1945. Och folk ska inte bara ta den potentiella förlusten av ukrainska liv i beaktande, utan även unga ryssar.

Boris Johnson säger att han tror att det här kan blir det största kriget sedan 1945. På bilden en ukrainsk man i orten Krymske, i regionen Luhansk i östra Ukraina, nära frontlinjen.
Publisert:

Du kanske också gillar