Hem Världen Ryssland uppges förbereda ny offensiv: ”En kapplöpning från båda sidor”

Ryssland uppges förbereda ny offensiv: ”En kapplöpning från båda sidor”

förbi admin
0 kommentar

Allt fler rapporter antyder att en ny rysk offensiv kan ske den kommande tiden. Ukrainas president har vid flera tillfällen varnat för att de ryska trupperna gör sig redo för en större offensiv, efter en lång tid av statiska fronter.

– Varje dag ser vi att de skickar in mer trupper, eller ett ökat antal Wagneriter (legosoldater från Wagner-gruppen), säger Zelenskyj enligt Reuters.

– Ryssland vill verkligen ha sin stora hämnd.

Osäkra uppgifter

Enligt tankesmedjan ISW pekar flera källor i väst, Ukraina och i Ryssland på att en rysk offensiv kan komma att inledas. Uppgifterna har fått Zelenskyj att vädja om snabbare vapenleveranser.

– Ryssland vill att kriget drar ut på tiden för att trötta ut våra styrkor, så vi måste göra tiden till vårt vapen. Allt måste gå snabbare, få snabbare leveranser och öppna upp nya vapenalternativ för Ukraina.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant, säger att en rysk offensiv är möjlig och att ambitionen säkert finns där men han vill också betona att många uppgifterna är osäkra.  

– Det ligger ju i Ukrainas och Zelenskyjs intresse att lyfta upp de här frågorna, säger han och fortsätter:

– Han har tagit upp likande saker tidigare. Till exempel att det skulle komma en invasion från Belarus. Han lyfter upp dessa risker för bibehålla intresse av naturliga skäl.

150 000 mobiliserade soldater

Enligt Paasikivi tränas omkring 150 000 mobiliserade soldater upp i Ryssland och kan anlända under vintern eller våren. Samtidigt har flera västländer gett klartecken att skicka flera tunga stridsvapen.

Ett argument för en rysk offensiv sker den närmste tiden är att den skulle föregå stridsvagnarna som anländer från väst, menar Paasikivi.

– Det hade varit logiskt för Ryssland att anfalla innan Ukraina får sina kraftfulla stridsvagnar, som sannolikt kommer senare i vår.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Varför vill Ryssland flirta med afrikanska länder? SVT:s utrikesreporter listar tre betydande händelser för kriget. I bild: Ryska utrikesministern Sergej Lavrov och Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP, SVT

Du kanske också gillar