Hem Världen Så räddades tioåriga Aminah – efter att hon sålts till mannen

Så räddades tioåriga Aminah – efter att hon sålts till mannen

förbi admin
0 kommentar

Aminahs mamma sålde henne för att betala skulder till samma man som köpte barnet. Dessutom var hon trött på att mata sina barn med matrester hon och barnen hittade i soporna.

Men innan mannen hann hämta flickan kom hjälpen från den amerikanska organisationen Too Young To Wed.

– Det var inte lätt att avbryta köpet mellan mannen och flickans familj men vi lyckades denna gång, säger Basir Mohamadi, regionschef för Afghanistan på Too Young To Wed, organsiationen som ansvarade för räddningsinsatsen.

Satte tryck på hennes omgivning att ingripa

Organisationen jobbar med ungefär 300 familjer i Afghanistan som är i liknande situation som Aminahs. Efter att France Télévisions uppmärksammat det lyftes fallet av flera medier runtom i världen, bland annat av SVT. När hjälporganisationen såg uppgifterna i media tog de sig till lägret där Aminah befann sig och började förhandla fram en lösning.

– Vi betalade inte mannen – för att problemet är större än pengar. Istället involverade vi de äldre och religiösa ledare i hennes omgivning och kunde med deras hjälp sätta press på både flickans familj och mannens, säger Mohamadi.

– I Afghanistan bryr man sig framför allt om heder. Genom att förklara de fysiska och psykiska farorna som ett sådant äktenskap betyder för ett 10-årigt barn insåg all parter att ett sådant äktenskap är ohederligt. Då gick de med på att avbryta överenskommelsen.

Kan gå i skolan nu

Nu har både Aminah och hennes familj fått hjälp att ta sig från lägret, till en säker plats i staden Herat. Där ska både Aminah och hennes syskon börja gå i skolan.

– Aminah grät fortfarande när vi träffade henne, men vårt team försäkrade henne om att hon är i säkerhet nu, säger Basir Mohamadi.

Dessutom har organisationen hjälpt mamman att hitta ett jobb så att hon så småningom kan betala av sina skulder till mannen.

Ett lyckligt slut – men långt ifrån för alla

15 miljoner flickor och kvinnor i Afghanistan är i dag lika sårbara och utsatta som Amineh.

– Tyvärr är nöden i landet gigantisk. Då är det viktigt att Aminahs berättelse inte ses som ett enstaka fall, men ett bevis på ett större, bakomliggande problem som grundar sig i talibanerna. Vi gör vårt bästa att hjälpa så många vi kan, men omvärlden behöver göra mer, säger Mohamadi.

Du kanske också gillar