Hem Världen Så reagerar omvärlden på italienska valresultatet – jämförs med Sverige

Så reagerar omvärlden på italienska valresultatet – jämförs med Sverige

förbi admin
0 kommentar

Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder (Fratelli d’Italia) och dess samarbetspartier på högersidan kommer att bilda ny regering i Italien, efter att ha säkrat majoritet i parlamentets båda kammare.

De internationella reaktionerna på valsegern är splittrade. Inom EU finns en nervositet kring vilken politik den nya regeringen kommer att föra, framhåller SVT:s EU-korrespondent David Boati.

– Nervositeten handlar om att de ska gå i en mer auktoritär riktning, utmana de liberala värderingarna och bli svårare för EU att samarbeta med, säger han.

”Sverige i norr, Italien i söder. Vänsterregeringar är gårdagens nyheter”

Högernationalistiska partier och politiker i bland annat Frankrike, Spanien och Polen har också uttryckt glädje över valresultatet, liksom Ungerns ledare Viktor Orbán.

”Bravo, Giorgia”, skriver Orbán på Twitter, enligt Reuters.

I Tyskland välkomnar högernationalistiska AfD valsegern.

”Sverige i norr, Italien i söder. Vänsterregeringar är gårdagens nyheter”, skriver parlamentsledamoten Beatrix von Storch enligt Deutsche Welle.

”Sorglig dag för Italien”

Från vänsterhåll har mottagandet varit desto svalare. Iratxe Garcia, ordförande i den S&D-gruppen i Europaparlamentet, menar att det är en ”mörk dag för Italien och Europa”.

– Trenden som framträdde i Sverige för två veckor sedan bekräftades i dag i Italien. Det är en sorglig dag för Italien och Europa, tuffa tider väntar oss, säger Enrico Letta, partiledare för det socialdemokratiska italienska Demokratiska partiet.

Andra uttrycker sig mer neutralt och gör vaga uttalanden om förhoppningar på fortsatt samarbete.

”Som grannar och vänner måste vi fortsätta att arbeta tillsammans”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken säger att han är ”ivrig” inför att få arbeta mot gemensamma mål med Italiens nya regering. EU-kommissionen skriver i ett uttalande att man hoppas på ett konstruktivt samarbete med den nya regeringen.

Hör hur några väljare från Melonis hemstad reagerar på resultatet i klippet ovan.

Du kanske också gillar