Hem Världen Scholz inför Pekingresa: Kina är både rival och samarbetspartner

Scholz inför Pekingresa: Kina är både rival och samarbetspartner

förbi admin
0 kommentar

När Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på torsdagen reser till Kina är det efter omfattande kritik både i Tyskland och EU. Men enligt Scholz själv är kritiken inte befogad. 

– Det just för att “business as usual” inte längre är ett alternativ […] som jag reser till Peking, skriver han i en förklarande artikel inför resan. 

På torsdagen åker den tyske förbundskanslern Olaf Scholz, tillsammans med en stor tysk handelsdelegation, till Kina för att under fredagen träffa den kinesiske presidenten och diktatorn Xi Jinping. 

Resan har kritiserats både i Tyskland och i EU, bland annat för att den riskerar att ge legitimitet till det alltmer auktoritära ledarskapet i Kina. 

I en opinionsartikel i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung – också publicerad på engelska i tidningen Politico – skriver Scholz att ”när Kina förändras måste vårt umgänge med Kina också förändras”.

Enligt Scholz är det bland annat viktigt att få med Kina i det globala klimatarbetet. Han betonar även att Kina är en viktig handelspartner för både Tyskland och Kina. 

– Tyskland kommer att söka samarbete där det ligger i vårt ömsesidiga intresse, men vi kommer inte heller att ignorera kontroverser, skriver han. 

Olaf Scholz understryker även att resan inte är ett sätt att kringgå en EU-gemensam inställning till Kina. 

– Om jag reser till Peking som Tysklands förbundskansler så gör jag det också som europé. Inte för att tala på hela Europas vägnar – det skulle vara förmätet och fel – utan för att tysk Kina-politik bara kan bli framgångsrik när den är inbäddad i den europeiska Kinapolitiken, skriver han.  

Du kanske också gillar