Hem Världen SD tar tunga poster i utskotten

SD tar tunga poster i utskotten

förbi admin
0 kommentar

Sverigedemokraterna får flera tunga ordförandeposter i riksdagens utskott.

Bland annat justitieutskottet och utrikesutskottet.

– Det är ett tecken på att de lyckats i förhandlingarna, säger Aftonbladets inrikespolitiska kommentator My Rohwedder i Aftonbladet TV.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har delat upp posterna i utskotten och EU-nämnden.

Där tar Sverigedemokraterna flera viktiga poster.

Bland annat tilldelas partiet ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet, enligt ett pressmeddelande.

De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

– Det som överraskade mig mest, men som jag kan se varför de vill ha, är ordförandeposten i utrikesutskottet. Det är ett tecken på att de lyckats i förhandlingen med M och KD, säger Aftonbladets My Rohwedder i Aftonbladet TV.

Nomineringen väcker reaktioner inom vänsterblocket. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på Twitter:

”Så ett högerextremt parti som inte kunnat välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet och försvarsutskottet. Finns ju inget som kan kan gå fel i detta”.

”Känns ju inte toppen”

Språkrörskollegan Per Bolund instämmer:

”Att partiet som inte kan välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet känns ju inte toppen. Och att det parti som har klart flest brottsmisstänkta personer på listorna ska ta justitieutskottet? Erfarenhet av området brukar vara en merit, men…”.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati lyfter också SD-ledamöterna Martin Kinnunen och Markus Wiechels besök i Syrien 2017 där de mötte Assad-regimen.

”För utrikesutskottet antar jag att det står mellan Marcus Wiechel och Martin Kinnunen, här bägge på delegationsresa på eget initiativ och mot UD:s avrådan, till Syrien 2017”, skriver han på Twitter.

Texten uppdateras.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Du kanske också gillar