Hem Världen Sergej Lavrov: Nato har i praktiken inlett ett krig med Ryssland

Sergej Lavrov: Nato har i praktiken inlett ett krig med Ryssland

förbi admin
0 kommentar

Sergej Lavrov gick till hård attack mot de länder som skickar vapen till Ukraina och som nu används mot de ryska trupperna.

– Stridsvagnar, pansarfordon, bärbara antiflygvapensystem och terroristvapen förs in i landet i tusental, sa Lavrov och gjorde klart att vapnen kommer att bli legitima mål för de ryska trupperna.

– Förråd i västra Ukraina har varit mål för flera attacker. Nato har i praktiken inlett ett krig mot Ryssland genom en bulvan. Vi anser det nödvändigt att, som president Vladimir Putin deklarerat, förstöra den militära infrastrukturen för att kunna demilitarisera Ukraina.

I tv-intervjun beklagar den ryska utrikesministern att det finns få överenskommelser kvar som reglerar hur många kärnvapen ett land får ha och att det inte längre går att kontrollera detta.

– Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig men faran är verklig, sa Lavrov som menade att det var bättre under Kubakrisen när det trots bristen på skriftliga överenskommelser fanns en förståelse mellan länderna enligt honom:

– Moskva förstod hur Washington betedde sig och Washington förstod hur Moskva betedde sig. Nu finns det få regler kvar, sa Lavrov i intervjun som lagts ut i utskriven form på det ryska utrikesdepartementets sajt.

Lavrov fortsatte också att utmåla den ukrainska regeringen som nazistisk och förklarade att Rysslands anfall mot Ukraina var något Ryssland ”tvingats till för att försvara ryssarna i Ukraina”.

Under intervjun fick Lavrov inga frågor om civila offer eller civila mål i Ukraina men kallade det som av vittnen och utredare visats vara en rysk massaker på civila i Butja, för en bluff. Den statliga tv-kanalens utfrågare tog heller inte upp de många samhällen och mindre städer som skjutits sönder och samman av ryska vapen.

Enligt Lavrov tog försvarsalliansen Nato chansen att utvidga sina gränser när Sovjet kollapsade och Berlinmuren föll och anklagade Nato för att inte ha tagit hänsyn till Rysslands säkerhet när detta genomfördes.

– Vi sa till dem att, kära vänner, detta är alldeles vid våra gränser. Hur kan de säga att det inte är riktat mot oss?

Sergej Lavrov menade också att USA tillåts försvara sina intressen var som helst på jorden utan att det ifrågasätts men att Ryssland inte får göra detta:

– Vi nekas att försvara våra gränser och territorier där det bor ryssar, som har varit förtryckta i åratal, bombats, trakasserats, fått sina rättigheter begränsade när det gäller språk, kultur och traditioner, sa Lavrov med tydlig hänvisning till den ryska offensiven i Donbassområdet.

– Nu vill de förmå ukrainarna att slåss mot Ryssland till sista man med de vapen som de levererar. Detta för att få konflikten att vara längre så att Ryssland, hoppas de, kommer att skadas mer och mer av den.

Vid sitt besök i Kiev på måndagen och efter mötet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin att USA vill se Ryssland ”försvagat” av kriget.

Lavrov drog åter en parallell till Kubakrisen då det fanns kanaler som ländernas båda ledare litade på och där USA och Ryssland kunde tala med varandra.

– Nu finns det inga sådana kanaler.

Du kanske också gillar