Hem Världen Shanghais lockdown var enligt myndigheter ingen lockdown

Shanghais lockdown var enligt myndigheter ingen lockdown

förbi admin
0 kommentar

Det som skulle bli nio dagars hårda restriktioner och nedstängning blev 65 plågsamma dagar i isolering för Shanghais invånare. Rapporterna om deras frustration har varit omfattande. De har klagat på brist på mat, på att föräldrar separeras från sina barn, på att husdjur misshandlas, på att människor som har andra sjukdomar än covid inte får vård. Till det kommer alla företag som tvingats avbryta produktionen, eller om de kunnat fortsätta tillverka inte har kunnat leverera sina varor.

Men nu är det över. Människor fester på gatorna, de kan andas. Och regimen verkar vilja att minnet av det som hänt försvinner fortare en kvickt. Ordet lockdown ska inte ens användas för att beskriva de långa två månaderna.

China Digital Times, en tvåspråkig USA-baserad webbplats som täcker nyheter i Kina, har tagit del av direktiv till statliga medier inför att Shanghai öppnar. Här framgår att de hellre ska beskriva det som att alla delar av Shanghai har gått igenom en ”statisk förvaltning”. Det är inte direkt någon lockande tidningsprosa, men enligt direktiven korrekt.

Efter att Shanghai öppnade vill staden kontrollera pandemin genom regelbundna tester. Köerna ringlar långa och Shanghai-bor klagar på att testandet tar för lång tid.

Foto: Ng Han Guan/AP

Eftersom Shanghai aldrig deklarerade någon lockdown, har den inte inträffat, lyder resonemanget. China Digital Times lägger in en brasklapp om att direktiven till medier ibland kommuniceras muntligt och att de läckta instruktioner som de har tagit del av på nätet kanske inte är exakta. Och den engelskspråkiga tidningen Global Times skriver faktiskt lockdown, medan Folkets dagblad håller sig till ”statisk förvaltning”.

Att statliga medier får ramar för hur de ska beskriva verkligheten är praxis. Pandemibekämpningen ska beskrivas i termer av folkets framgångsrika krig mot viruset. Samtidigt ska kriget i Ukraina inte alls kallas ett krig. Här anammas den ryska terminologin, specialoperation.

Statliga medier är dock inte den enda informationskällan och under Shanghais nedstängning har kritik i sociala medier visat att politiken varit långt ifrån väloljad. Flera invånare har uttryckt skam för att deras stad hanterat utbrottet så dåligt. Migrationsbyråer har blivit nedringda av Shanghai-bor som vill flytta utomlands.

Den lättnad som nu sker är heller inte total. I slutet av veckan kom nya klagomål från befolkningen. Den här gången är de missnöjda med timslånga köer för att testa sig. Och testa sig måste de som vill åka kollektivt eller besöka allmänna platser göra. För att släppas in krävs ett test som är högst 72 timmar gammalt. Det innebär 15 tester i månaden för dem som åker fram och tillbaka till jobbet varje dag.

Restauranger är ännu inte öppna för middagsgäster. Biografer, museer och gym är fortsatt stängda. Runt två miljoner av stadens 25 miljoner invånare lever fortfarande med hårda restriktioner och kontrollerna är rigorösa.

Du kanske också gillar