Hem Världen Sjukhus i Cherson evakueras efter nya attacker

Sjukhus i Cherson evakueras efter nya attacker

förbi admin
0 kommentar

Ryssland beskjuter för andra dagen i rad den nyligen befriade ukrainska staden Cherson med robotar. Regionens guvernör Janusjevytj uppger att torsdagens beskjutning dödat minst tio personer och skadat över 50.

Robotarna träffade bland annat bostäder och ska också ha förstört bostadsområden som inte tidigare drabbats av kriget.

Ryssland drog sig ur staden Cherson för omkring två veckor sedan.

“Klarar vintern”

Halva Kiev är fortfarande utan ström efter veckans urskillningslösa ryska attacker mot det redan sargade ukrainska elnätet, uppger borgmästaren Vitalij Klytjko på fredagen. Miljoner ukrainare tillbringade torsdagen i mörker efter att Ryssland avfyrat runt 70 robotar mot vatten- och energianläggningar runtom i Ukraina.

Under dagen ska alla hushåll få tillbaka strömmen på ett alternerande schema, enligt Klytjko.

Temperaturen närmar sig nollstrecket i Ukraina, men Ukrainas presidentfru Olena Zelenska är övertygad om att ukrainarna kommer att uthärda vintern.

– Vi är redo att stå ut, säger president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena till BBC.

Vädrar EU-medlemskap

Olena Zelenska citerar en färsk opinionsmätning där 90 procent av Ukrainas befolkning sade sig vara redo att leva med elbrist i två till tre år – om ett EU-medlemskap är inom räckhåll. Men det är en lång, kall väg att vandra.

– Ibland kan det vara väldigt svårt, säger hon.

Olena Zelenska är inte orolig över att omvärlden ska börja tröttna på kriget i takt med att el- och livsmedelspriser stiger världen över.

– De förstår att det här inte bara är ett krig i Ukraina. Det är ett krig i världsåskådning, säger hon till BBC.

Olena Zelenska, gift med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, under ett säkerhetsforum i Polens huvudstad Warszawa i oktober. Bild: Michal Dyjuk/AP/TT

Du kanske också gillar