Hem Världen Soldat flydde Wagnergruppen och vill vittna om deras övergrepp

Soldat flydde Wagnergruppen och vill vittna om deras övergrepp

förbi admin
0 kommentar

Andrej Medvedev greps i norska Finnmark i fredags när han dagen före hade tagit sig in i Norge från Ryssland. Medvedev hade lyckats ta sig till nordvästra Ryssland och sedan via den lilla gruvorten Nikel. Han greps av norsk polis efter att ha tagit kontakt med en boende i Pasviksområdet.

Enligt Medvedev besköts han av ryska gränsvakter när han korsade gränsen.

Enligt Dagbladet ska Medvedev ha skrivit på ett fyramånaderskontrakt den 6 juli förra året och sedan lämnat gruppen så snart kontraktet gick ut.

I en intervju med fristående ryska nättidningen The Insider i mitten av december berättade Medvedev att han fruktade för sitt eget liv och måste fly från Wagnergruppen:

– De får folk att försvinna. De tar dem och slår ihjäl dem, antingen i lönndom eller också helt öppet, som de gjorde med Nuzjin, berättade han då.

Den tidigare medlemmen av Wagnergruppen Jevgenij Nuzjin slogs ihjäl med en slägga den 12 november förra året sedan han deserterat och överlämnat sig till ukrainska myndigheter. Enligt en rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade Nuzjin sedan överlämnats till ryssarna i samband med en fångutväxling som Nuzjin själv godkänt. Hur Nuzjin sedan kom att hamna i Wagnergruppens händer är oklart.

Hans våldsamma död filmades av gruppen och dess ledare, Jevgenij Prigozjin, tog på sig ansvaret för mordet.

Enligt Medvedev var han under sin tid i gruppen en del av den fjärde plutonen, en vad han kallar för ”självmordsgrupp”, som till stor del bestod av tidigare fångar.

– På bara några dagar fanns bara tre av 30 män kvar i livet, berättade Medvedev för The Insider.

Nu säger Andrej Medvedev att han är villig att samarbeta med de norska myndigheterna och berätta om det han bevittnat om det skulle bli rättegång.

Människorättsgruppen Gulagu skriver att det är första gången en legosoldat ur Wagnergruppen lyckats fly till Europa. Medvedev kontaktade Gulagu redan i december för att få hjälp att undkomma Wagnergruppen.

På sin Youtubekanal skriver Gulagu att Medvedev under sina månader med Wagnergruppen bevittnat en lång rad avrättningar och övergrepp som utförts av gruppen mot dem som vägrat att strida mot Ukraina.Foto: Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

I intervjun med The Insider säger Medvedev att Prigozjin själv varit direkt inblandad i avrättningen vid flera av de tio avrättningar som genomfördes under hans tid i Wagnergruppen. Åtta av de tio som dödades var tidigare fångar som rekryterats att strida med gruppen.

Medvedev påstår sig ha några av avrättningarna på film.

Bakom flera av morden låg en särskild enhet inom gruppen kallad MED som har som uppgift att söka rätt på desertörer. Vid ett tillfälle hade medlemmar i MED skjutit skadade medlemmar som försökt att fly från ett sjukhus.

Du kanske också gillar