Hem Världen Spänd stämning i Georgien efter rysk flyktingvåg

Spänd stämning i Georgien efter rysk flyktingvåg

förbi admin
0 kommentar

Till följd av den ryska partiella mobiliseringen har tiotusentals ryssar nyligen flytt till grannlandet Georgien. Många ser landet som en mellanstation, men ungefär hälften stannar i Georgien.

På keramikstudion Ochto är flera av de anställda ryssar som har bott i Georgien länge. Vlada Orlova visar runt i verkstaden:

– Det kommer hit en konstnär som gör arbeten med antikrigsmotiv och politiska motiv, säger hon och pekar på ett gäng små Putinfigurer.

– Små och onda… fortsätter hon.

Vill inte jobba med ryssar

Vlada säger att bemötandet från georgier varierar. Vissa är välkomnande. Andra vill inte jobba med ryssar.

– Om georgier tar emot oss och vi kan integrera oss blir det bättre för alla. Då skapas arbetstillfällen, och det blir fler som arbetar och ekonomin blir bättre, säger hon.

SVT har också träffat den ryska journalisten och aktivisten Egor Kuroptev, som har levt i Georgien i över tio år. Han säger att de måste göra allt som krävs för att visa georgier att inte alla ryssar stödjer kriget. Se mer om det i klippet ovan.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hundratusentals har lämnat Ryssland efter mobiliseringen. Se hur det märks vid gränsövergångarna till fyra grannländer i videon. Foto: TT/AP/SVT

Du kanske också gillar