Hem Världen Spaniens säkerhetschef sparkas efter spionageskandalen

Spaniens säkerhetschef sparkas efter spionageskandalen

förbi admin
0 kommentar

Ända sedan det i april avslöjades att en lång rad katalanska separatistledare fått sina telefoner kapade med hjälp av två olika israeliska spionprogram, har det katalanska separatistpartiet ERC krävt Paz Estebans ”huvud på ett fat”. ERC är vågmästarparti i den spanska kongressen och kan förlama all lagstiftning. Paz Esteban, som hävdar att avlyssningarna skett efter vederbörligt klartecken från domstol, har försvarat CNI:s agerande med stor energi, och hon har stötts av försvarsminister Margarita Robles, premiärministerns partikollega i socialistiska PSOE.

Spaniens försvarsminister Margarita Robles.

Foto: Borja Puig de la Bellacasa/AFP

Paz Esteban, en av den spanska förvaltningens mest kompetenta och mäktiga personer, offrades av Sánchez för att slå vakt om röstmajoriteten i kongressen. För katalanska ERC är hennes sorti en stor triumf, och vissa röster inom partiet höjs nu för kravet på också försvarsminister Robles avgång, eftersom också hon anses ha känt till avlyssningarna.

Häromdagen, i ett försök att dämpa kritiken mot regeringen för avlyssningarna, avslöjade Sánchez kanslichef att även premiärministern, försvarsministern och inrikesministern avlyssnats med de omstridda israeliska programmen. Av allt att döma utfördes spioneriet mot regeringsmedlemmarna dock inte av CNI, utan av den marockanska underrättelsetjänsten, som är djupt infiltrerad i spanskt offentligt liv.

Många av Sánchez socialistkolleger anser det vara en taktisk miss att ge vika för ERC:s ultimatum. Den katalanska separatismen är inte populär bland spanska socialistväljare, och allt mer tyder på att val kommer att utlysas under detta år. Avskedandet av den ansedda Paz Esteban – för att blidka ett parti som inte ens erkänner Spaniens karta – blir ett välkommet tillhygge för den nye, allt populärare högerledaren Alberto Núñez Feijóo. För första gången på flera år pekar opinionsmätningarna mot en konservativ seger i nästa val.

Du kanske också gillar