Hem Världen Spåren efter den ryska reträtten från Cherson

Spåren efter den ryska reträtten från Cherson

förbi admin
0 kommentar

Minst sju broar förstördes på mindre än ett dygn visar satellitbilder från bland annat Maxar Texhnologies. Fyra av dem går över floden Dnepr, rapporterar CNN. Enligt Storbritanniens försvarsdepartement är det mycket troligt att broarna över floden förstördes när ryska styrkor drog sig tillbaka, och att tillbakadragandet inleddes redan den 22 oktober.

Uppgifter om en kaotisk reträtt

Ryssland uppger att omkring 30 000 soldater har dragits tillbaka. Men hur många som faktiskt retirerats och hur pass ordnat det ryska tillbakadragandet har varit är svårt att säga, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det som jag har sett på filmklipp det senaste dygnet är att man evakuerat via pontonbroar och färjor, och då får man inte med sig all den materiel som man borde. Det är också en fråga – hur mycket som har lämnats kvar, säger han till Sveriges Radio. 

Från ryskt håll säger man dock att allt har gått enligt plan, men SVT:s utrikesreporter i Chersonregionen, Elin Jönsson, har nåtts av andra uppgifter.

– Här pratar man om en kaotisk reträtt som mycket liknar den i Charkivregionen, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Ukrainske befälhavaren: Döda ryssar överallt

I en intervju med Svenska Dagbladet säger den ukrainske befälhavaren Alex Gorgan att det ligger döda ryska soldater spridda över Cherson.

– Vi är chockade. Djupt chockade. Det ligger döda ryska soldater precis överallt. En del har varit döda i några dagar, andra i veckor. Kropparna har bara lämnats där. Det är fruktansvärt, säger han till tidningen.

Han säger vidare att Ryssland förstört allt ifrån vatten- och elledningar och tv- och radiostationer till kraftverk, vägar och broar i samband med reträtten. Dessutom ska marken vara full av minor.

Risk för artilleribeskjutning

Den ukrainske försvarsrådgivaren Jurij Sak understryker att faran inte är över. Enligt honom har Ukrainas militär varnat för att ryska styrkor nu upprättar nya befästningar på andra sidan av floden Dnepr.

– Det finns en sannolikhet för massiv artilleribeskjutning från den sidan till Cherson, säger han, rapporterar BBC.

Se bilder på skadorna efter den ryska reträtten i klippet ovan.

Du kanske också gillar